Σκληρό ντέρμπι για τη διαδοχή στη ΝΔ

Σε μάχη ψήφο - ψήφο εξελίσσεται η εκλογή προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μέρα με τη μέρα οξύνονται, ενώ δυναμώνουν οι φωνές που θέλουν τη συνοχή της ΝΔ να δοκιμάζεται σοβαρά στην περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής από την πρώτη Κυριακή.

Στην πρόθεση ψήφου μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 41,5%, έναντι 41% της Ντόρας Μπακογιάννη και 14% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Όμως, η κ. Μπακογιάννη προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα του Αντώνη Σαμαρά στους ψηφοφόρους της ΝΔ που ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

Προβάδισμα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη και ανάμεσα στα μέλη της ΝΔ, με ποσοστό 42,5% έναντι 42% του Αντώνη Σαμαρά και 11% του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ωστόσο, ο Μεσσήνιος πολιτικός ανακτά το προβάδισμα σε όσους ταυτίζονται κομματικά με τη ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 43,5% έναντι 41,5% της κ. Μπακογιάννη και 12% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στην παράσταση νίκης, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 52%, έναντι 34% της Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, το ποσοστό του εμφανίζεται μειωμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Σε πιθανό δεύτερο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ποσοστό 47% έναντι 44,5% της Ντόρας Μπακογιάννη.

Καταλληλότερος διάδοχος του Κώστα Καραμανλή εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη με ποσοστό 35%, έναντι 34% του Αντώνη Σαμαρά.

Από αυτούς που θα προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακή, το 78% προέρχονται από τη ΝΔ, ένα ποσοστό 10% θα είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, 4% ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ και 2% πολίτες που προέρχονται από την αριστερά.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων, τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Στην λίστα των υποστηρικτών της Ντόρας Μπακογιάννη προστέθηκαν τα ονόματα των Ιωαννίδη, Τσουμάνη, Πουπάκη, Γαληνού και τριάντα ακόμη πρώην βουλευτών, ενώ την στήριξή τους στον Αντώνη Σαμαρά ανακοίνωσαν ο Άρης Σταθάκης, 12 πρώην βουλευτές και 10 πρώην νομάρχες.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες έχουν ρυθμιστεί για την εκλογική διαδικασία και ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι η πρώτη ανακοίνωση αποτελέσματος θα υπάρξει όταν θα έχει γίνει καταμέτρηση ποσοστού 20% των εκλογικών τμημάτων.

Τα σχεδιαγράμματα της έρευνας
Πηγή: skai.gr