Κλείσιμο

"Μάχη" μέχρι την τελευταία στιγμή

Κλίμα πόλωσης καταγράφει το βαρόμετρο της Public Issue, σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", μία εβδομάδα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 44,5% έναντι 36% της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ στην περίπτωση δεύτερου γύρου η διαφορά τους περιορίζεται στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Παρόλα αυτά, η κ. Μπακογιάννη θεωρείται από την πλειοψηφία καταλληλότερη να διαδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή.

Σε ό,τι αφορά το ηγετικό τους προφίλ, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στη μεσαία τάξη και τους νέους, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη στα ανώτερα στρώματα και τις γυναίκες.

Μάχη "στήθος με στήθος" ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά δείχνουν και άλλες δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Focus, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της "Απογευματινής", μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει 46,3% έναντι 45% του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Π. Ψωμιάδης λαμβάνει 5,7%.

Η διαφορά υπέρ της κ. Μπακογιάννη διευρύνεται ακόμη περισσότερο στο δεύτερο γύρο, στο 3,2%, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 49,9%, έναντι 46,7% του κ. Σαμαρά.

Αντίθετα, στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της "Ημερησίας", ποσοστό 44,4% όσων δηλώνουν ότι θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία ψηφίζει Αντώνη Σαμαρά, ενώ 41% τάσσεται υπέρ της κ. Μπακογιάννη. Το ποσοστό του κ. Ψωμιάδη ανέρχεται στο 10,1%.

Η διαφορά υπέρ του κ. Σαμαρά εκτινάσσεται στο 4,7%, σε περίπτωση που υπάρξει επαναληπτικός γύρος, με το 50,1% των ερωτηθέντων (μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή) να επιλέγει το Μεσσήνιο πολιτικό, έναντι 45,4% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ομιλίες υποψηφίων

"Είμαι περήφανη που ποτέ δεν υπέστειλα τη σημαία της Ν.Δ.", τόνισε η υποψήφια πρόεδρος της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τις ομιλίες της σε προεκλογικές της συγκεντρώσεις στη Βέροια και την Κοζάνη.

Ταυτόχρονα απάντησε σε όσους λένε ότι είχε εισηγηθεί την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και σημείωσε: "Δεν εισηγήθηκα εκλογές στον Κώστα Καραμανλή, αλλά όταν αυτός τις αποφάσισε έδωσα τη μάχη και δεν κρύφτηκα σε μονολόγους".

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τον προβληματισμό της με τις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρώτα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά επισκέφθηκε την Κύπρο.

Στα Τρίκαλα μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς, απ’ όπου τόνισε ότι ο ιδεολογικός αντίπαλός του είναι το ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να στηρίξουν την εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Ο υποψήφιος για την προεδρία επανέλαβε ότι «η ενότητα του κόμματος είναι ξεκάθαρη».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «ο κόσμος δε θέλει αλάνθαστους πολιτικούς αλλά ακέραιους» και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να απευθυνθεί σε όσους δεν ψήφισαν στις εκλογές του Οκτωβρίου τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση για σκληρή αντιπολίτευση σε ζητήματα όπως τα stage και οι συμβασιούχους.

Στη Θράκη περιόδευσε το Σάββατο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το πρωί ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε την Ξάνθη, το μεσημέρι την Κομοτηνή και το βράδυ βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε επαφές με κομματικά στελέχη και φίλους του.

Σε δηλώσεις του o κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι αγωνίζεται γιατί είναι η καθαρή φωνή της Νέας Δημοκρατίας, μακριά από μηχανισμούς και επικοινωνιακά τρικ, ενώ κάλεσε τη βάση του κόμματος να πάει στις κάλπες για να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά του.

«Καλώ τον κόσμο να πάει στην κάλπη, να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, να ψηφίσει την καθαρή δυνατή φωνή της περιφέρειας. Να ψηφίσει Παναγιώτη Ψωμιάδη. Γιατί με ένα ισχυρό ποσοστό, θα μπορούμε την επόμενη μέρα πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά, να διεκδικούμε και να ελέγχουμε την όποια ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.
Πηγή: skai.gr