Κλείσιμο

"Πολύ φιλική" συνάντηση Χριστόφια - Μπράουν

Μία "πολύ φιλική συνεργασία", κατά δήλωση του ιδίου, είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μπράουν επιβεβαίωσε ότι σε ένδειξη στήριξης των συνομιλιών στο νησί, όπως είπε, η Βρετανία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη προσφορά παραχώρησης στην ενωμένη Κύπρο έκτασης των βρετανικών βάσεων λίγο μικρότερης του 50% από το συνολικό εμβαδόν αυτών. Όρος για την κίνηση αυτή είναι η οριστική και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ θα εναπόκειται στον πρόεδρο της Κύπρου και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας το πώς θα διανεμηθούν τα παραχωρούμενα εδάφη.

Ο κ. Μπράουν έκανε λόγο για κρίσιμη στιγμή στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, χαιρετίζοντας το τεράστιο θάρρος και την τεράστια αποφασιστικότητα που όπως σημείωσε αμφότεροι έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής. Κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρεται για μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό η λύση να προέρχεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Απευθύνοντας ένα μήνυμα στο λαό της Κύπρου, ο Γκόρντον Μπράουν τόνισε πως είναι δυνατό να γράψουν ιστορία, όντας γενναίοι και θαρραλέοι και έχοντας την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου την Κύπρο θα επισκεφθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Κρις Μπράιαντ, ενώ θα έχει προηγηθεί και επίσκεψη στο Λονδίνο του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας διαπίστωσε, όπως είπε, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση που μπορεί ώστε να προκύψει το συντομότερο δυνατό μια λύση του Κυπριακού. Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο κ. Μπράουν, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου, βασίζεται στις προβλέψεις του Μνημονίου Συναντίληψης που έχουν υπογράψει οι δύο ηγέτες στο Λονδίνο.

Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ωστόσο ότι και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει τα οφέλη μιας γρήγορης επίλυσης του προβλήματος και να συνδράμει τις προσπάθειες που γίνονται στο νησί, κάτι που δεν πράττει μέχρι τώρα, όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι στη συνάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ δε συζητήθηκε ο θόρυβος που προκλήθηκε από την παρουσία του Βρετανού αρμοστή στα κατεχόμενα σε τελετή μνήμης για τους Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον αγώνα ανεξαρτησίας της ΕΟΚΑ Α’ το 1955 με ’59. Επίσης δεν έγινε αναφορά ούτε στην υπόθεση Όραμς που άπτεται του περιουσιακού. Η δικαστική απόφαση επί της υπόθεσης αναμένεται από το Εφετείο του Λονδίνου πιθανότατα σήμερα ή αύριο.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο η Λευκωσία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενόψει της αξιολόγησης το Δεκέμβριο, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι πριν απ’ όλα η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι στηρίζει την πρόοδο στο Κυπριακό με πράξεις και όχι με λόγια. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι υπέρ της τουρκικής ένταξης αλλά όχι άνευ όρων για να καταλήξει σημειώνοντας πως αν η Άγκυρα συνδράμει τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού ο ίδιος θα είναι ο πιο φανατικός υποστηρικτής της πλήρους ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο