Ένταξη της Τουρκίας, αλλά χωρίς λευκή επιταγή

"Δε θα είναι προς το συμφέρον μας να διακοπεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας", δήλωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Δρούτσα.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι η θεση αυτή δεν σημαίνει λευκή επιταγή για την Τουρκία.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να έχει ως βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και τις συνθήκες και αρχές της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει ''να συζητήσουν ελεύθεροι το κοινό τους μέλλον χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας, που κρίνονται όχι μόνον αντιπαραγωγικές, αλλά και απορριπτέες''.

Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε ''κρίσιμο ορόσημο'' τον Δεκέμβριο, όταν η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την ΕΕ αντικειμενικά και αυστηρά χωρίς εκπτώσεις, όπως είπε, για τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε στον κ. Κυπριανού ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου κ. Χριστόφια για την εξεύρεση συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Πετσάλνικος διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει τον αγώνα «του αδελφού κυπριακού λαού για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος, που θα αποκαταστήσει την ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό κεκτημένο».

Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο κύπριος υπουργός συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και με τον Κώστα Καραμανλή.
Πηγή: skai.gr