"Κόκκινη γραμμή στις πελατειακές σχέσεις"

Στο ΑΣΕΠ υπάγονται πλέον όλοι οι διαγωνισμοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις.

Το μέτρο αφορά επίσης στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, σε επιχειρήσεις που είχαν εξαιρεθεί στο παρελθόν, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στις ανεξάρτητες αρχές και τα νομικά πρόσωπα των Εκκλησιών και σε οργανισμούς όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η προφορική συνέντευξη και δεν θα ισχύει η προσαύξηση κατά 50% στη μοριοδότηση της εμπειρίας σε δημόσιες υπηρεσίες. Αντιθέτως, ενισχύονται τα μόρια από τίτλους σπουδών, ειδικά για μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα.

Παράλληλα, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις έργου περνούν στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι απαγορεύονται οι συμβάσεις έργου όταν υπάρχει ανάλογη κενή οργανική θέση, ενώ δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής στη συγκεκριμένη ρύθμιση μέχρι το τέλος του 2010, ύστερα από έγκριση του ΑΣΕΠ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για μια εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία σε κανέναν να καταψηφίσει το νομοσχέδιο μετά το τέλος της διαβούλευσης, εκτός κι αν δεν πιστεύει στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ιστορική ευθύνη να χαράξει κόκκινη γραμμή στο παρελθόν των πελατειακών σχέσεων και την ευνοιοκρατία».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την συνεδρίαση αυτή ως "αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας".

"Δεν ανεχόμαστε πλέον ως κοινωνία πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου. "Οφείλουμε καθημερινά να διαβεβαιώνουμε τον πολίτη όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, με απτές και ορατές αποφάσεις και πολιτικές", πρόσθεσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr