Στην τελική ευθεία για την επιλογή προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιλέξουν τον πρώτο πρόεδρο του 27μελούς συνασπισμού την ερχόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου.

Ως τότε, ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος συντονίζει τις διαπραγματεύσεις, σχεδιάζει να έχει τελειώσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη - μέλη, ώστε οι ηγέτες να μπορέσουν να πληρώσουν δύο νέες υψηλές θέσεις της ΕΕ στις 19 Νοεμβρίου.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, με την οποία δημιουργούνται οι θέσεις του προέδρου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. Οι ηγέτες των χωρών συζητούν αυτή τη στιγμή ποιοί θα αναλάβουν τις θέσεις αυτές.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας Χέρμαν Φαν Ρομπάι και Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε είναι φαβορί για τη θέση του προέδρου της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είναι υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής. Φαβορί για τη θέση αυτή πιστεύεται ότι είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε από το Βερολίνο ότι ελπίζει οι πιθανότητες του Ντ' Αλέμα να αναλάβει το συγκεκριμένο καθήκον, να έχουν αυξηθεί και πρόσθεσε ότι «θα ήταν καλό να γίνει μια επιλογή ατόμου, που να διαθέτει εμπειρία και να είναι γνωστό για την ως τώρα σταδιοδρομία του».

Σημειώνεται πάντως ότι τις περασμένες ημέρες είχαν διατυπωθεί κάποιες αντιρρήσεις από την πλευρά της Πολωνίας, εξαιτίας του «κομμουνιστικού παρελθόντος» του Ιταλού υποψήφιου, ενώ ενδεχομένως να εκδηλωθεί και κάποια δυσαρέσκεια εκ μέρους του Ισραήλ, λόγω των στενών επαφών του Ιταλού προοδευτικού υποψήφιου με τους Παλαιστίνιους, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρώμης.
Πηγή: skai.gr