Ενωτικός ο Κώστας Καραμανλής

Με την αναθεώρηση του καταστατικού για εκλογή προέδρου από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο η πρώτη ημέρα του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

Η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, και ο επόμενος πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου.

Ενωτικός, αλλά και με τάσεις αυτοκριτικής, εμφανίστηκε  ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ.

Τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να στηριχθεί από όλους και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν οι αιτιάσεις και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί.

Ο κ. Καραμανλής, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα οδυνηρό για όλους, μα πιο πολύ για τον ίδιο και παραδέχθηκε ότι επί της διακυβέρνησης του υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη.

«Δεν έχουμε ανάγκη νέας ιδεολογίας, αυτή είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και οι μεταρρυθμίσεις με βάση την παιδεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και εθνική αυτογνωσία.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε τέσσερα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στη χώρα μας: το γεγονός ότι δεν αναδεικνύονται οι αξίες της καινοτομίας και της δημιουργίας, το ότι εδώ και δεκαετίες ζούμε με δανεικά, την προβληματική λειτουργία κράτους και θεσμών που έχουν ως αποτέλεσμα την ανομία και την έλλειψη σεβασμού σε κανόνες, αλλά και την αδυναμία του κράτους να ικανοποιήσει τους στόχους του.

Τόνισε τέλος ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι ενωτική υπεύθυνα και συλλογικά εάν εκλεγεί.

Πρέπει να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα, η ΝΔ δεν πρέπει να μετακινηθεί προς το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν φτάσαμε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών, πρόσθεσε, αλλά η ήττα πρέπει να μετατραπεί σε εφαλτήριο αντεπίθεσης.

Έκανε επίσης λόγο για τη σημασία της διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας, τονίζοντας ότι «κάποιοι έχουν βαλθεί να αποδομήσουν τα έθνη με πρόφαση την παγκοσμιοποίηση».

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, απευθυνόμενος στον Κώστα Καραμανλή, ζήτησε την ψήφο του λέγοντας ότι τον έχει στηρίξει σε στιγμές που όλοι οι άλλοι έγιναν λαγοί.

Επίσης άσκησε δριμεία κριτική σε μέλη της κυβέρνησης που εμπιστεύθηκε ο κ. Καραμανλής και τα οποία όπως είπε «αδιαφόρησαν, έκλεισαν την πόρτα τους στο λαό και αποδείχθηκαν ανίκανοι».

Τους λόγους, που τον οδήγησαν στο να αποσύρει την υποψηφιότητα του από την κούρσα της διαδοχής, παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, τόνισε πως έχει ήσυχη τη συνείδηση του.

«Βρίσκομαι μπροστά σας. Χωρίς εγωιστικές διεκδικήσεις. Με ανησυχία. Η κατάσταση, που επικράτησε στη σύνοδο της ΚΕ, με οδήγησε στην απόφασή μου να αποσυρθώ. Αντιστάθηκα στην πίεση να προσλάβει η διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού χαρακτηριστικά σύγκρουσης. Θεώρησα τη συμμετοχή φίλων μου προϋπόθεση για ενεργοποίηση της βάσης. Αισθάνομαι δικαιωμένος για την εμμονή μου για την ανταπόκριση από τη βάση».

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή «είναι ακόμα πολλά τα εμπόδια για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Θέλησα να αποσυνδέσω τις θέσεις μου για υπέρβαση της κρίσης από τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ας καταλάβουμε, επιτέλους, γιατί ο ελληνικός λαός μάς γύρισε την πλάτη».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού.

Οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.
Πηγή: skai.gr