Έκτακτο συνέδριο στη ΝΔ

Άρχισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ, με αντικείμενο την αλλαγή του καταστατικού για την εκλογή νέου προέδρου. 

Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας την εκλογή προέδρου από την βάση.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για την ενότητα του κόμματος, λέγοντας ότι πρέπει να αποκλειστούν οι αντεγκλήσεις και οι αιτιάσεις και ο νέος πρόεδρος να έχει την στήριξη όλων.

Χαρακτήρισε οδυνηρό για τον ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου και επεσήμανε ότι τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης επιτάσσουν επαγρύπνηση.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας τώρα αλλά και στο μέλλον, εφόσον αναλάβει την εξουσία, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς «βασικότερη αιτία αμφισβήτησης του κοινωνικού μας συστήματος είναι το αίσθημα αδικίας εξαιτίας της περιθωριοποίησης».

«Δεν έχουμε ανάγκη νέας ιδεολογίας, αυτή είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, ενώ δεσμεύθηκε πως ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. θα στηρίξει κάθε μέτρο που ενισχύει τη διαφάνεια.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε τέσσερα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στη χώρα μας: το γεγονός ότι δεν αναδεικνύονται οι αξίες της καινοτομίας και της δημιουργίας, το ότι εδώ και δεκαετίες ζούμε με δανεικά, την προβληματική λειτουργία κράτους και θεσμών που έχουν ως αποτέλεσμα την ανομία και την έλλειψη σεβασμού σε κανόνες, αλλά και την αδυναμία του κράτους να ικανοποιήσει τους στόχους του.

Τόνισε τέλος ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι ενωτική υπεύθυνα και συλλογικά εάν εκλεγεί. 

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την ελπίδα και την προοπτική του κόμματος. Όπως είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η ψυχή, να ξεκαθαρίσει το μυαλό μας και να ενώσουμε τις προσπάθειες μας, προκειμένου να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο αντεπίθεσης».

Ζήτησε να δοθεί νέα πνοή στη ΝΔ και το κόμμα να γίνει καλύτερα ώστε η Ελλάδα να πάει ψηλότερα. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι πρέπει το κόμμα να ξαναβρεί την ιδεολογική του ταυτότητα ώστε να ξανακερδίσει την κοινωνία και τις διαχρονικές αξίες.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο ζήτησε εκτός από την αγάπη και την ψήφο.
Απευθυνόμενος στον Κώστα Καραμανλή, ζήτησε την ψήφο του λέγοντας ότι στο παρελθόν τον είχε στηρίξει όταν όλοι οι άλλοι είχαν γίνει λαγοί.

Ανέφερε επίσης ότι μπήκε στην κούρσα της διαδοχής για να εκφράσει τον προδομένο λαό της ΝΔ. Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική σε μέλη της κυβέρνησης που εμπιστεύθηκε ο κ. Καραμανλής και τα οποία «αδιαφόρησαν, έκλεισαν την πόρτα τους στο λαό και αποδείχθηκαν ανίκανοι».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού.

Οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή του αρχηγού είναι μια δεύτερη επιλογή καθώς πρώτη μας επιλογή είναι η ενότητα, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος. Πρόσθεσε ότι μετά την εκλογή νέου προέδρου στο τέλος Νοεμβρίου θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι και πιο δυνατοί.

Ο νέος αρχηγός πρέπει να έχει ξεκάθαρη άποψη για το πως λειτουργεί το κόμμα, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Κώστας Κατσαφάδος. Όπως είπε μας ενδιαφέρει η επιλογή της πολιτικής και όχι τόσο η επιλογή προσώπου.
Πηγή: skai.gr