Κλείσιμο

"Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε μεγάλα και ώριμα παιδιά"

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης.

Ερωτηθείς για το τί συνέβη με την υποψηφιότητά του στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ξυνίδης σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τί ακριβώς συνέβη και δεν εξελέγη. "Η αλήθεια είναι ότι ήμουν υποψήφιος και δεν εξελέγην. Αλήθεια επίσης είναι ότι μου δηλώθηκε από κεντρικά στελέχη του κινήματος ότι θα με προτείνουν να εκλεγώ στο Εθνικό Συμβούλιο. Τώρα, το τι έγινε, δεν το ξέρω, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο τί σκοπεύει να κάνει με τους μηχανισμούς τώρα που βρίσκεται στην κορυφαία θέση του κόμματος, σημείωσε ότι δεν περιμένει "να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη". "Νομίζω όμως ότι έχουμε μια καλή πορεία τα τελευταία χρόνια, ασχέτως αν όλοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας παθολογικής λειτουργίας. Ωστόσο, το κίνημά μας πραγματικά ανοίγει στην κοινωνία και υιοθετεί λειτουργίες που περιορίζουν τον ρόλο των μηχανισμών. Αυτός είναι και ο δρόμος που έχω σκοπό να υπηρετήσω", πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν το κόμμα κινδυνεύει να γίνει "χυλός", ανοίγοντας πάρα πολύ, ο κ. Ξυνίδης απάντησε ότι "ακούω πολύ σοβαρά αυτήν την άποψη - προειδοποίηση, η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Και οι διαδικασίες πρέπει ν' ανοίγουν, αλλά και να μην πάμε σε χαλαρές καταστάσεις, οι οποίες δεν θα παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Δεν χτυπάς τους μηχανισμούς διαλύοντας τα πάντα. Προσπαθείς να δημιουργήσεις αντίβαρα στη δράση τους και τα αντίβαρα είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες".

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα αρχηγικό κόμμα, επισημαίνοντας ότι "ο κίνδυνος αυτός υπάρχει πάντοτε σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Νομίζω, όμως, ότι ο Γ. Παπανδρέου, αν ήθελε, θα μπορούσε να το κάνει το 2004. Κάποιοι τον κατηγορούν επειδή δεν το έκανε και ενδεχομένως να του χρεώνουν ότι αυτή ήταν και η αιτία που αργότερα οδήγησε στην αμφισβήτησή του και έριξε το κόμμα στην εσωστρέφεια. Ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει ένα προσωποπαγές κόμμα".

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι το τραύμα του 2007 έχει επουλωθεί, ο κ. Ξυνίδης απάντησε ότι "είναι αλήθεια ότι την περίοδο εκείνη ειπώθηκαν πολλά, τραυματίστηκαν ψυχές, αλλά στο ΠΑΣΟΚ είμαστε μεγάλα και ώριμα... παιδιά και μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Υπάρχουν ακόμη απομεινάρια και των λογικών και των στρατών που στήθηκαν εκείνη την εποχή, αλλά πιστεύω ότι η μοίρα τους είναι να εξαφανιστούν. Όσοι τα συντηρούν το κάνουν για ίδιον όφελος".

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι "τα πάντα μπορεί να γίνουν στην πολιτική, ιδίως όταν οι συνθήκες δεν είναι καλές. Νομίζω, όμως, ότι όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα και αποστασιοποιούμαστε από τις προσωπικές φορτίσεις, όσο αναγκαζόμαστε να συνεργαζόμαστε, και στο κόμμα, και στην κυβέρνηση, τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες επανεμφάνισης διαιρετικών φαινομένων".

Ο κ. Ξυνίδης ερωτήθηκε και για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του, σχολιάζοντας σχετικά ότι "θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά το κατανοώ γιατί οι ψήφοι που δεν ήταν θετικές στη δική μου υποψηφιότητα εξέφραζαν πολλά πράγματα. Το πρόβλημα το έχεις όταν εκφράζεται απαξία, ειδικά στο πρόσωπό σου, ισχυρή".

Αναφερόμενος περαιτέρω σε αυτή την "απαξία", η οποία ενδεχομένως να αφορούσε και στη μεθόδευση του Γ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι "ο πρόεδρος έχει το απόλυτο δικαίωμα να προτείνει ό,τι θέλει. Φυσικά και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την πρότασή του. Από την ώρα που με προτείνει και κάποιοι αντιδρούν, η απαξία αφορά και το πρόσωπό μου. Όμως εγώ δεν το εισπράττω έτσι".

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την ερμηνεία ότι στην ψηφοφορία αντέδρασε το παλιό ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι αυτή η ερμηνεία είναι λίγο σχηματική, ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία της ψηφοφορίας σημείωσε ότι "είχα να πω πράγματα στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά δεν τέθηκε διαδικασία ομιλιών". Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος εξέθεσε τις απόψεις του για το κόμμα, ο ίδιος δεν το έκανε γιατί θεώρησε ότι "σε εκείνη την κορυφαία στιγμή δεν μπορείς να ευτελίζεις τη διαδικασία με συνδικαλιστικά καβγαδάκια". "Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να μου δοθεί ο λόγος από το προεδρείο. Αυτό δεν έγινε, όχι με ευθύνη μου", πρόσθεσε.

Τέλος, στην ερώτηση "ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός του", ο κ. Ξυνίδης απάντησε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει από το 2004 και μετά κι αυτό μας βοήθησε να κατακτήσουμε τη νίκη στις εκλογές. Θ' ανοίξουμε το κόμμα όσο γίνεται περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε χρήσιμο κομμάτι της κοινωνίας. Οφείλουμε να παρακολουθούμε την κυβέρνηση, να εξηγούμε στους πολίτες τις επιλογές της, αλλά και να την ελέγχουμε αν είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις, τις προεκλογικές υποσχέσεις και την ιδεολογία μας. Θέλουμε να είμαστε η συνείδηση της κυβέρνησης. Να παράγουμε πολιτική και να λειτουργούμε υποβοηθητικά. Δεν θα επιβάλλει το κόμμα στην κυβέρνηση την πολιτική, αλλά δεν θα γίνει και ο ντελάλης της εξουσίας".
Πηγή: skai.gr