Ανάγκη για ενότητα

Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, με αντικείμενο την αναθεώρηση των διατάξεων του καταστατικού για τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

"Η πορεία προς το συνέδριο δε χωρά προσωπικές αντιπαραθέσεις" τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής, καλώντας τους υποψηφίους να ασχοληθούν με την ουσία και όχι με την διαδικασία.

Χαρακτήρισε, πάντως, θετική εξέλιξη την εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος, δεσμεύτηκε να στηρίξει τον νέο πρόεδρο και επισήμανε ότι δεν εκλέγεται μόνο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός.

Η ΝΔ, συνέχισε, δε θα αντιπολιτευτεί μικροπολιτικά αλλά δεν μπορεί και να επιτρέψει στους επόμενους να κατεδαφίσουν το οικοδόμημα που χτίσαμε. Θα ελέγχει αλλά και θα προτείνει με βάση το συμφέρον του τόπου. "Η ΝΔ είναι αντίθετη στον ανεύθυνο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται ενώ πρακτικές δίωξης θα έχουν απέναντι την παράταξη", είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι η παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου δε σημαίνει και παραίτηση από τους αγώνες.

Λίγο αργότερα ο κ. Καραμανλής έκανε εκτός προγράμματος παρέμβαση σε αυστηρό ύφος, λέγοντας ότι κανένας δεν ενοχλείται απο το διάλογο, που θα γίνει και δεύτερη και τρίτη ημέρα στο συνέδριο. Τόνισε ακόμη ότι τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Σιούφας, τόνισε ότι μόνο η ΚΕ είναι αρμόδια για τις όποιες καταστατικές αλλαγές που θα εισηγηθούν στο συνέδριο και παρουσίασε την πρόταση για εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ απο τη βάση τονίζοντας ότι θα ψηφίσουν τα μέλη ή όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα εκλογής.

Ο κ. Σιούφας τόνισε ακόμη την ανάγκη ενότητας και συνοχής της ΝΔ και είπε ότι "δεν έχουμε δικαίωμα να πικράνουμε την παράταξή μας".

Στην πρότασή του, που είχε υποβάλει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και οι φίλοι πολίτες, επέμεινε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ο υποψήφιος για την προεδρία Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι με την πρότασή του ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα και δυναμική παράταξη.

Επίσης είπε ότι η πρότασή του "να ανοίξουμε το κόμμα, αποτελεί σε κάθε περίπτωση πρόοδο στην υιοθέτηση των αρχών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αλλάζουμε για να έλθουν και πάλι μαζί μας όσοι αποστασιοποιήθηκαν το 2004".

"Αν διολισθήσουμε στην εσωστρέφεια φοβάμαι ότι πάλι θα οδηγηθούμε στην έλλειψη οράματος και στην ατονία, ας μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα" υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. Επίσης πρότεινε στις επτά Νοεμβρίου να διεξαχθεί ανοιχτό συνέδριο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως υπάρχει ήδη συμφωνία των τεσσάρων για εκλογή από τα μέλη του κόμματος, εμφανίστηκε όμως πρόθυμη, σε περίπτωση που η Οργανωτική επιτροπή αποφασίσει και τη συμμετοχή των φίλων, η ίδια να το αποδεχτεί.

"Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες. Είμαι εδώ γιατί μοιράζομαι ένα αίσθημα ευθύνης. Υπάρχει μια συμφωνία... Σήμερα είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε όλοι την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών. Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ας εξετάσει η οργανωτική επιτροπή όποια φόρμουλα θέλει, να μην ευτελιστεί η διαδικασία όμως", είπε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή. "Χάσαμε τις εκλογές αλλά παραμένουμε μια μεγάλη και ιστορική παράταξη με θεσμικό ρόλο", είπε η κα. Μπακογιάννη.

"Αν εκλεγώ πρόεδρος το κόμμα θα εμπεδώσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση, ότι θα κάνω αποτελεσματική αντιπολίτευση. Χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες τις τάσεις. Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες, παρά νεοδημοκράτες" είπε επίσης η βουλευτής της ΝΔ.

Ακόμα, ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας και ουσιαστική διαβούλευση του κόμματος με την κοινωνία και για το συνέδριο ζήτησε να αποτελέσει ένα συνέδριο διαλόγου.

Την εκτίμηση ότι ο οπαδόςτης Νέας Δημοκρατίας χρειάζεται ένα ευκρινές μήνυμα, μια ειλικρινής πρόταση για επανασυσπείρωση, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι από την αρχή υποστήριξε ότι η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος έπρεπε να γίνει με προσφυγή στα μέλη της βάσης, από όλα τα μέλη του κόμματος, ακόμα και από εκείνα που θα εγγραφούν την ίδια μέρα της ψηφοφορίας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ δήλωσε πάντως ανοιχτός σε οποιαδήποτε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί, συναινετικά, το Σάββατο, γιατί η συζήτηση για τη διαδικασία κουράζει.

Παράλληλα, τόνισε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί, "για να μπούμε στην ουσία, για να μιλήσουμε πολιτικά και ... σίγουρα για να απαντήσουμε πολιτικά στην επίθεση που ήδη ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νέα παιδιά χωρίς ευαισθησία, απέναντι στον φορολογούμενο, ιδίως εκείνον της μεσαίας τάξης, με τους επικείμενους νέους φόρους και απέναντι στον απλό πολίτη που ήδη γεύεται κομματικές συμπεριφορές".

Με την πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου συντάθχηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος.

Πάνω από τις διαδικασίες και το Καταστατικό υπάρχουν οι άνθρωποι, είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε "πώς θα πάμε στην εκλογή γυρίζοντας την πλάτη στην κοινωνία; Σήμερα θυμηθήκαμε το Καταστατικό που καταστρατηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη μας; Κοροϊδέψαμε το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματός μας". Πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να πάμε στη διαδικασία με το Καταστατικό και μόνο με τα μέλη.

Την αντίθεσή του στη διαδικασία εκλογής προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος εξέφρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η εκλογή του προέδρου θα έπρεπε να γίνει από το Συνέδριο όπως ορίζει το καταστατικό. Στο μεταξύ, ένταση προκάλεσε η παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έβαλε κατά του Αντώνη Σαμαρά.

Υπέρ της εκλογής Προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και τόνισε πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.

Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος χωρίς φοβικά σύνδρομα τάχθηκε και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος.

"Να συζητήσουμε ειλικρινά τα αίτια της ήττας, χωρίς πρόθεση κομματικού κανιβαλισμού" τόνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και στήριξε τον Δημήτρη Σιούφα.

Ο Πάνος Καμμένος απο την πλευρά του ζήτησε να σταματήσουν να βγαίνουν στα κανάλια και να τσακώνονται οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και είπε ότι ότι το μεγαλύτερο απ' όσα πέτυχε ο Καραμανλής είναι ότι στην παράταξη σταμάτησε την εσωστρέφεια.

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με την ψηφοφορία επί της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο για τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού του κόμματος.

Η διατύπωση της ΚΕ, μετά την παρέμβαση του Δ. Αβραμόπουλου, έχει ως εξής: Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου.
Πηγή: skai.gr