Το πρώτο "κρας τεστ" στη ΝΔ

Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, με αντικείμενο την αναθεώρηση των διατάξεων του καταστατικού για τον τρόπο εκλογής νεου προέδρου του κόμματος, ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να τοποθετηθεί για τη διαδικασία και την πρόταση περί αλλαγής του καταστατικού που θα απευθύνει στο Συνέδριο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι "η πορεία προς το συνέδριο δε χωρά προσωπικές αντιπαραθέσεις" και κάλεσε τους υποψηφίους να ασχοληθούν με την ουσία και όχι με την διαδικασία.

Χαρακτήρισε, πάντως, θετική εξέλιξη την εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος, δεσμεύτηκε να στηρίξει τον νέο πρόεδρο και επισήμανε ότι δεν εκλέγεται μόνο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός. 

Νωρίτερα, η οργανωτική επιτροπή δημοσιοποίησε τη συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για τη διαδικασία εκλογής, στην οποία αναφέρεται ότι υπήρξε συμφωνία για την εκλογή αρχηγού από τα μέλη της ΝΔ και όσους πολίτες θέλουν να εγγραφούν ως μέλη.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» πρόκειται για το πρώτο «κρας τεστ» για τους υποψήφιους διαδόχους του Κώστα Καραμανλή, ενώ τονίζει ότι η συνεδρίαση «είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει ως πεδίο εκτόνωσης της σωρευμένης έντασης που υπάρχει στη Ν.Δ. μετά τη συντριπτική ήττα της 4ης Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με το άρθρο των Έλλης Tριανταφυλλου - Γιώργου Π. Τερζή, συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου της ΝΔ αναφέρουν ότι «ο Κ. Καραμανλής θα περιορισθεί σε μία τυπική ομιλία και δεν αποκλείεται να μην παρακολουθήσει τη μετατροπή της διαδικασίας σε αρένα».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αίσθηση προκάλεσε, η στροφή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, την Παρασκευή, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανοιχτός σε ενδεχόμενη συμμετοχή των «φίλων της Ν.Δ.» στη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού, αν και μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν λάβρος κατά της ενδεχόμενης συμμετοχής μη μελών στην ψηφοφορία. Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την πρότασή του για τριήμερο ανοιχτό Συνέδριο, ενώ προχώρησε ένα ακόμη βήμα, ζητώντας ντιμπέιτ την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου με τη συμμετοχή των συνέδρων και των υποψηφίων για την προεδρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος και επιχείρησε να τον πείσει να παραστεί στη συνεδρίαση της Κ.Ε., προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα στηρίξει την πρότασή του για ένα τριήμερο συνέδριο ουσίας, όπως το χαρακτήρισε».
Πηγή: skai.gr