Σε τεντωμένο σχοινί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού

Απέρριψε οριστικά η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου της ΝΔ την πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να μετάσχουν στην εκλογή νέου αρχηγού και οι φίλοι του κόμματος.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση η επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι καταθέσαντες εμπροθέσμως και εγκύρως τις υποψηφιότητές τους συναποφάσισαν να γίνει η εκλογή αρχηγού από τα μέλη και από άλλους πολίτες που επιθυμούν να καταστούν μέλη.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για να γίνει αυτό ήταν προϋπόθεση να τροποποιηθεί η μέχρι τότε απόφαση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή ώστε να παρατείνει την παραμονή του στην ηγεσία.

Προϋπόθεση ήταν ακόμη μετά την 22η Οκτωβρίου, οπότε έληγε η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, οι υποψήφιοι με ομόφωνη απόφασή τους να υποβάλουν στην κεντρική Επιτροπή του κόμματος πρόταση τροποποίησης των σχετικών άρθρων του Καταστατικού 4, 5, 11, 12, 13 και 14, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει εκλογή από τη βάση του κόμματος.

Επιμένει ο Δ. Αβραμόπουλος

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου, το ερχόμενο Σάββατο, στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τη διαδικασία και την πρόταση περί αλλαγής του καταστατικού που θα απευθύνει στο Συνέδριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το όλο θέμα δεν είναι διαδικαστικό, αλλά βαθύτατα ουσιαστικό και πολιτικό, ενώ χαρακτηρίζει "προσχηματική" την επίκληση οποιουδήποτε διαδικαστικού κωλύματος.

"Στο κείμενο της 16ης Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι συμφωνήσαμε στην εισαγωγή, την τροποποίηση του καταστατικού, σύμφωνα με το άρθρο 39 και ειδικότερα των διατάξεων περί εκλογής Προέδρου του Κόμματος, ώστε να συμμετάσχουν τα μέλη του Κόμματος και οι πολίτες σε αυτήν" προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος και αναρωτιέται: Υπάρχει διαφορετική ερμηνεία στον όρο "πολίτες" από την Οργανωτική Επιτροπή;

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος εγείρει το ερώτημα προς τι η πρόσκληση να υποβάλλουμε πρόταση για τροποποίηση εάν όλα είχαν συμφωνηθεί και καταλήγει λέγοντας:

"Η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κρίσιμη για να μη συζητούμε, πώς θα φέρουμε πίσω το 1.300.000 πολίτες που απομακρύνθηκαν από εμάς, με δική μας ευθύνη από το 2004 έως το 2009. Το άνοιγμα στην κοινωνική βάση της παράταξης, σε αυτό στοχεύει. Η Νέα Δημοκρατία, με την ανάδειξη Αρχηγού από την κοινωνική της βάση, τους φίλους και τους πολίτες, που πρόσκεινται σε αυτήν, να ανοιχτεί και πάλι στην κοινωνία. Η δε, περιοριστική κοινωνική εκλογή του Αρχηγού, την οδηγεί και πάλι στο 'καβούκι' της και στην εσωστρέφεια".

Πηγή: skai.gr