Κλείσιμο

«Ένταξη στην ΕΕ μετά την επίλυση»

Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, επανέλαβε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά από σύσκεψη που είχε με τον κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις 19 Οκτωβρίου στην Κύπρο.

Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι η βούληση της χώρας μας είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε πρόταση στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στην διαβαλκανική της Κωνσταντινούπολη, για έναν οδικό χάρτη προετοιμασίας και εκπλήρωσης των κοινοτικών κριτηρίων έως το 2014.

Νωρίτερα την Τετάρτη η Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί στις χώρες - μέλη την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

"Θετική και ισορροπημένη" χαρακτηρίζει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Τουρκία.

Ικανοποίηση στα Σκόπια

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ετήσια έκθεση της Κομισίον εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’ και για τους πολίτες της και αυτό είναι αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής προσπαθειών της κυβέρνησης, των πολιτών και όλων των πολιτικών παραγόντων στη χώρα», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη συνολική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία της χώρας».

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ωστόσο, το SDSM εκτίμησε ότι η Επιτροπή, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Πηγή: skai.gr