Κλείσιμο

Επίσημη πρώτη του υπουργικού συμβουλίου

Για τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου πατήστε ΕΔΩ

"Η εντολή που πήραμε είναι μια εντολή ανατροπής μιας κατάστασης. Είναι εντολή να αλλάξουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια μεταξύ πολίτη και πολιτικής", δήλωσε την Τετάρτη στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα αλλά η χρηστή αξιοποίησή τους. Έκανε λόγο για ένα δύσκολο δρόμο σε μια δημόσια διοίκηση η οποία λειτουργεί με αδιαφάνεια.

Ανάφερε ότι διαφθορά έχει πάρει διατάσεις πανδημίας και προανήγγειλε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις.

Συμβούλεψε τους υπουργούς του να μην απολογούνται για τα προβλήματα των υπουργείων, ούτε να τα φορτώνουν σε άλλους αλλά να τα αναδεικνύουν και να δίνουν λύσεις.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η ανάδειξη των προβλημάτων θα γίνεται σε συνεχή διαβούλευση με τους φορείς και τους εταίρους όπως επίσης και με την επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος.

Είπε επίσης ότι πριν οι υπουργοί ανακοινώσουν μέτρα θα πρέπει να έχουν καταγράψει τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε υπουργείο αλλά και η χώρα.

Επισήμανε παράλληλα ότι έχει ζητήσει ενημέρωση από το συνήγορο του πολίτη για να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε το πρωί της Τετάρτης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα είναι οι συγχωνεύσεις υπουργείων, η τοποθέτηση κορυφαίων στελεχών με προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία αλλά και ο ορισμός του Θεόδωρου Πάγκαλου ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με συντονιστικό ρόλο.

Αντιδράσεις στις καταργήσεις υπουργείων

Έντονη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης άσκησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή είναι η πρώτη επιτυχία του Νίμιτς.

Οι έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου αντέδρασαν στην είδηση της κατάργησης του υπουργείου, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής ελληνικής ναυτιλιακής συνεργασίας του Λονδίνου, Επαμεινώνδας Εμπειρίκος δήλωσε ότι η ευημερία της ελληνικής ναυτιλίας και της ελληνικής σημαίας απαιτεί ένα ισχυρό και ανεξάρτητο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Πηγή: skai.gr