Ανανέωση στην κυβέρνηση

Ορκίστηκε στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης η νέα κυβέρνηση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα είναι οι συγχωνεύσεις υπουργείων, η τοποθέτηση κορυφαίων στελεχών με προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία αλλά και ο ορισμός του Θεόδωρου Πάγκαλου ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με συντονιστικό ρόλο.

Από τα νέα μέλη της κυβέρνησης οι 26 αναλαμβάνουν υπουργική θέση για πρώτη φορά. Πρόκειται για 8 υπουργούς, δυο αναπληρωτές υπουργούς και 16 υφυπουργούς.

Ο κ. Παπανδρέου προΐσταται του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στα υπουργεία «κλειδιά» Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Υποδομών και Κοινωνικής Ασφάλισης προΐστανται οι κύριοι Ραγκούσης, Παπακωσταντίνου, Διαμαντόπουλου, Ρέππας και Λοβέρδος.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου έμειναν ονόματα όπως του Κώστα Σκανδαλίδη, της Βάσως Παπανδρέου και του Χρήστου Παπουτσή.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος αρνήθηκε τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, που του πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με δηλώσεις του ο κ. Χρυσόγελος, τόνισε ότι δέχθηκε πρόταση από τον πρωθυπουργό για το υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του είναι μια δημιουργική και θετική δύναμη με πολιτικές προτάσεις.

Πρόσθεσε όμως, ότι η πρόταση Παπανδρέου δεν είχε νόημα, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για να επηρεάζουν καταστάσεις, μην αποκλείοντας στο μέλλον συνεργασία.

"Η πρόταση έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας", δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κ. Χρυσόγελος, αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο καθηγητής Φυσικής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χρήστος Ζερεφός, σημείωσε ότι αν αυτό ακολουθήσει τα πρότυπα των αντίστοιχων ξένων υπουργείων και γίνουν εξειδικευμένες και αξιοκρατικές προσλήψεις νέων ανθρώπων, θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για το πλήρες σχήμα της κυβέρνησης πατήστε ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr