Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου

Το πλήρες σχήμα της κυβέρνησης ΕΔΩ

Στελέχη με κυβερνητική πείρα, αλλά και νέα πρόσωπα, περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δε λείπουν και τα ονόματα – έκπληξη, όπως για παράδειγμα αυτό του κ. Πάγκαλου, ο οποίος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν επίσης πέντε εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί: Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Γ. Πανάρετος, Φ. Γεννηματά και η Τίνα Μπιρμπίλη.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη στις 11:00.

Σημειώνεται ότι η Μαρία Δαμανάκη αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, η θέση του υπουργού Περιβάλλοντος προτάθηκε στον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πρασίνων Νίκο Χρυσόγελο, ο οποίος όμως δεν αποδέχθηκε την πρόταση.

Με δηλώσεις του ο κ. Χρυσόγελος, τόνισε ότι δέχθηκε  πρόταση από τον κ. Παπανδρέου για το υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του είναι μια δημιουργική και θετική δύναμη με πολιτικές προτάσεις.

Πρόσθεσε όμως, ότι η πρόταση Παπανδρέου δεν είχε νόημα, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για να επηρεάζουν καταστάσεις, μην αποκλείοντας στο μέλλον συνεργασία.

Αναλυτικότερα

- Ο  πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει ταυτόχρονα και το υπουργείο Εξωτερικών (αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, υφ. ο κ. Σπύρος Κουβέλης) 
 - Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού ΚΥΣΕΑ ορίστηκε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
- Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Ραγκούσης (υφυπουργοί ο κ.  Ντίνος Ρόβλιας και η κα Θεοδώρα Τζάκρη).
- Υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η κα Λούκα Κατσέλη (υφυπουργοί ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο κ. Μάρκος Μπόλαρης)  
- Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου (υφ. ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης)
- Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (αναπληρωτής ο κ. Πάνος Μπεγλίτης).
- Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (υφ. ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης)
- Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Ρέππας (υφ. Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Σηφουνάκης)
- Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υφ. Σπύρος Βούγιας)
- Υπουργός Περιβάλλοντος,  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναλαμβάνει η κα Τίνα Μπιρμπίλη (υφ. Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης)
- Υπουργός Απασχόλησης αναλαμβάνει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (υφ. ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης)
- Υπουργός Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων  αναλαμβάνει η κα Άννα Διαμαντοπούλου (υφυπουργοί η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και κ. Γιάννης Πανάρετος),
- Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνει η κα Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου με υφυπουργό την κα Φώφη Γεννηματά
- Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο κ. Παύλος Γερουλάνος (υφ. Αγγελική Γκερέκου)
- Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναλαμβάνει ο κ. Χάρης Καστανίδης  (υφ. Απόστολος Κατσιφάρας).
- Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει η κα Κατερίνα Μπατζελή (υφ. Μιχάλης Καρχιμάκης)
- Επικρατείας: Χάρης Παμπούκης, Γιώργος Πεταλωτής.

Τέλος, Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Σωτήρης Λύτρας ενώ ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει τον κ. Πετσάλνικο για πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή: skai.gr