Το απόγευμα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ορκίστηκε το πρωί της Τρίτης ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για την παραλαβή - παράδοση από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα που αλλάζουν τη δομή του υπουργικού συμβουλίου.

Το απόγευμα θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Οι υπουργοί θα ορκιστούν την Τετάρτη, όποτε θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφεται στις επιλογές του κ. Παπανδρέου για το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει την υλοποίηση των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελούν νέοι αλλά και παλαιότεροι πολιτικοί με προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από 14 υπουργούς και συνολικά 35 μέλη (δηλαδή δε θα υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί). Το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελείτο από συνολικά 43 μέλη, εκ των οποίων οι 16 υπουργοί.

Ονόματα για υπουργεία
Σε ό,τι αφορά στα μέλη που θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό σχήμα, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου.

Από κει και πέρα αρκετοί θα είναι και οι εξωκοινοβουλευτικοί όπως για παράδειγμα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε περίπτωση που γίνει υπουργός (θεωρείται μάλλον βέβαιο), τότε θα είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, αφού είναι ευρωβουλευτής.

Στο υπουργείο Οικονομίας στο οποίο θα ενταχθεί και το υπουργείο Ανάπτυξης πιθανότατα να τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη με υφυπουργό τον Απόστολο Κατσιφάρα, ενώ γίνεται επανασύσταση και του υπουργείου Οικονομικών για το οποίο ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με υφυπουργούς το Φίλιππο Σαχινίδη και της Έλενας Παναρίτη.

Για το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα περιλαμβάνει και το κομμάτι της ενέργειας, προορίζεται ο Σπύρος Κούβέλης με πιθανό υφυπουργό τον Γιάννη Μανιάτη.

Υποψήφιοι για το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου με υφυπουργό τον Πάνο Μπεγλίτη.

Ένα άτομο που θα αξιοποιηθεί σίγουρα στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, είναι ο κ. Ηλίας Μόσιαλος από το Επικρατείας, ενώ το όνομα του κ. Ραγκούση "παίζει" αρκετά στο υπουργείο Υποδομών, όπως και στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αναλάβει και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται επίσης και το όνομα του Χάρη Καστανίδη.

Στο νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα εμπεριέχει τους τομείς της δημόσιας ασφάλειας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού και της πολιτικής προστασίας, πιθανοί διεκδικητές είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Θανάσης Τσούρας και ο Χάρης Καστανίδης.

Από τη λεγόμενη "παλιά φρουρά", η Βάσω Παπανδρέου ακούγεται από την προεδρεία της Βουλής μέχρι και το υπουργείο Άμυνας, η κ. Διαμαντοπούλου "παίζει" και στο Παιδείας, ο κ. Τσούρας στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για τον κ. Βενιζέλο.

Για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται επίσης ο Χρήστος Παπουτσής και ο Δημήτρης Ρέππας με υφυπουργό το Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ονόματα όπως αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ντίνου Ρόβλια και του Νίκου Αλιβιζάτου ακούγονται για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου αν δεν παει στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται με τη Μαρία Δαμανάκη για το Υπουργείο Παιδείας.

Στο υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να ενταχθεί και το υπουργείο Τουρισμού αλλά και ο τομέας των ΜΜΕ, με πιθανούς υπουργούς τη Μαρία Δαμανάκη, τον Τηλέμαχο Χυτήρη, τη Μάγια Τσόκλη και την Άννα Νταλάρα.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Εύη Χριστοφιλοπουλου και ο Γιώργος Κουτρουμάνης διεκδικούν το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ τα ονόματα του Δημήτρη Ρέππα και της Άννας Διαμαντοπούλου επανέρχονται για το νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών που θα περιλαμβάνει τους τομείς της Χωροταξίας, των Δημοσίων Έργων και των Μεταφορών.

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης δε φαίνεται στην παρούσα φάση να παίρνει χαρτοφυλάκιο.
Πηγή: skai.gr