ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Εν αναμονή του νέου κυβερνητικού σχήματος

Την Τρίτη το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Στη σύνθεση της νέου κυβερνητικού σχήματος στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ο κ. Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκλογές 2009

 
Εικόνα μέσω WEB TV από το studio του ΣΚΑΪ 100,3, από τις 11.00 έως τις 12.00.

Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου απευθείας από την
τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Την Τρίτη το πρωί στις 11 θα γίνει η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. 

Στη συνέχεια, ο νέος πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Οι υπουργοί θα ορκιστούν την Τετάρτη, όποτε θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφεται στις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα αναλάβει υλοποιήσει και να φέρει εις πέρας κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Από τις πληροφορίες που έχουν ως τώρα διαρρεύσει, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει ένα αμάλγαμα νέων και πεπειραμένων πολιτικών με προηγούμενη κυβερνητική θητεία, καθώς και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από 14 υπουργούς και συνολικά 35 μέλη (δηλαδή δε θα υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί). Το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελείτο από συνολικά 43 μέλη, εκ των οποίων οι 16 υπουργοί.

Σε ό,τι αφορά στα μέλη που θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό σχήμα, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των κκ Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου. Από κει και πέρα αρκετοί θα είναι και οι εξωκοινοβουλευτικοί όπως για παράδειγμα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε περίπτωση που γίνει υπουργός (θεωρείται μάλλον βέβαιο), τότε θα είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, αφού είναι ευρωβουλευτής.
 
Στο υπουργείο Οικονομίας στο οποίο θα ενταχθεί και το υπουργείο Ανάπτυξης πιθανότατα να τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη με υφυπουργό τον Απόστολο Κατσιφάρα, ενώ γίνεται επανασύσταση και του υπουργείου Οικονομικών για το οποίο ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με υφυπουργούς το Φίλιππο Σαχινίδη και της Έλενας Παναρίτη.

Για το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα περιλαμβάνει και το κομμάτι της ενέργειας, προορίζεται ο Σπύρος Κούβέλης με πιθανό υφυπουργό τον Γιάννη Μανιάτη.

Υποψήφιοι για το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου με υφυπουργό τον Πάνο Μπεγλίτη. Η αρχική πληροφορία ότι το συγκεκριμένο υπουργείο θα το κρατούσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, απορρίφθηκε.
 
Ένα άτομο που θα αξιοποιηθεί σίγουρα στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, είναι ο κ. Ηλίας Μόσιαλος από το Επικρατείας, ενώ το όνομα του κ. Ραγκούση "παίζει" αρκετά στο υπουργείο Υποδομών, όπως και στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αναλάβει και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται επίσης και το όνομα του Χάρη Καστανίδη.

Στο νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα εμπεριέχει τους τομείς της δημόσιας ασφάλειας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού και της πολιτικής προστασίας, πιθανοί διεκδικητές είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Θανάσης Τσούρας και ο Χάρης Καστανίδης.


Από τη λεγόμενη "παλιά φρουρά", η Βάσω Παπανδρέου ακούγεται από την προεδρεία της Βουλής μέχρι και το υπουργείο Άμυνας, η κα Διαμαντοπούλου "παίζει" και στο Παιδείας, ο κ. Τσούρας στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για τον κ. Βενιζέλο.

Για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται επίσης ο Χρήστος Παπουτσής και ο Δημήτρης Ρέππας με υφυπουργό το Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ονόματα όπως αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ντίνου Ρόβλια και του Νίκου Αλιβιζάτου ακούγονται για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου αν δεν παει στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται με τη Μαρία Δαμανάκη για το Υπουργείο Παιδείας.

Στο υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να ενταχθεί και το υπουργείο Τουρισμού αλλά και ο τομέας των ΜΜΕ, με πιθανούς υπουργούς τη Μαρία Δαμανάκη, τον Τηλέμαχο Χυτήρη, τη Μάγια Τσόκλη και την Άννα Νταλάρα.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, η Εύη Χριστοφιλοπουλου και ο Γιώργος Κουτρουμάνης διεκδικούν το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ τα ονόματα του Δημήτρη Ρέππα και της Άννας Διαμαντοπούλου επανέρχονται για το νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών που θα περιλαμβάνει τους τομείς της Χωροταξίας, των Δημοσίων Έργων και των Μεταφορών.

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης δε φαίνεται στην παρούσα φάση να παίρνει χαρτοφυλάκιο.

Ανακοίνωση ΚΚΕ: Στην αντεργατική πολιτική και τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για ακόμα πιο σκληρή λιτότητα αποδίδει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ, ενώ αναφέρει ότι η μεγάλη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων οφείλεται στο στήριγμα που παρείχαν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Παραλληλα επιρρίπτει ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, καταλογίζοντας τους ότι νοθεύουν την τάση ριζοσπαστισμού και δυσκολεύουν τη λαϊκή συσπείρωση.

Δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ

 «Οι έλληνες πολίτες ψήφισαν αποφασιστικά, με συνείδηση ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα. Ανέδειξαν με την ψήφο τους μια ισχυρή κυβέρνηση, δίνοντάς της την εντολή να ασκήσει την ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί και η οριακή κατάσταση του τόπου. Χρέος όλων μας, πλέον, είναι να συμβάλλουμε, ο καθένας από την πλευρά του, στο δύσκολο έργο μιας πραγματικής εθνικής αλλαγής, που δεν μπορεί να περιμένει». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών  Δ. Δασκαλόπουλος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.


 
«Αγριεύει το κλίμα» κυβέρνησης - Τσίπρα για Αμαζόνιο και κλιματική αλλαγή
Πέτσας: «Ο κ. Τσίπρας δεν “άκουσε τίποτα”, λέει, για την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του...
24.08.2019, 16:38
Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα οι υπουργικές αποφάσεις για Ελληνικό εκτός απροόπτου
Ο κ. Γεωργιάδης στη συνέντευξή του μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδοτικών...
24.08.2019, 14:42
Βουλή:Η τριάδα που προκρίθηκε για το αξίωμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Βασίλης Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Δήμητρα Δασούλα συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στη Διάσκεψη...
23.08.2019, 17:17
Κυβέρνηση: Διασφαλίζεται η πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων
«Την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών διασφαλίζει πλέον η κυβέρνηση καταθέτοντας στη...
23.08.2019, 17:14
Συνάντηση Μενδώνη με το νέο ΔΣ του ΤΑΠΑ
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου, Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας...
23.08.2019, 16:10
Ανακοίνωση καγκελαρίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Η Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό με στρατιωτικές τιμές
23.08.2019, 14:46
Την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ στον Πόρο ζητά βουλευτής της ΝΔ
Στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος με το ελικόπτερο στο νησί, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ερωτά τον...
23.08.2019, 14:05
Κυρίτσης για Μάτι: Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που καθάρισαν οικόπεδο
"Πήγε ο πρωθυπουργός να πάρει τα credits… Πολλά συγχαρητήρια, 20 λεπτά μίλαγαν για πώς μάζεψαν τα κλαδιά"
23.08.2019, 13:40
Κουμουτσάκος:Αλλοδαποί «χάνονται» μετά από απόφαση ότι δε δικαιούνται άσυλο
«Έχουμε βρει ένα διάτρητο σύστημα, και δεν διορθώνεται αυτό σε ένα μήνα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής...
23.08.2019, 09:32
Μητσοτάκης στο Μάτι: Αποδείξαμε πως η εκκαθάριση του οικοπέδου ήταν εύκολη
«Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί» σχολίασε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως με την βοήθεια του ιδιωτικού...
23.08.2019, 09:22

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.