Στον πρόεδρο ο Γ. Παπανδρέου

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε στον κ. Παπανδρέου καλή δύναμη, ενώ ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, λέγοντας:
 
"Χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές".
 
"Δεν ξενυχτίσατε πολύ", είπε ο κ. Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, και ο δεύτερος απάντησε:

"Όχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες".
 
Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου: "Ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος".

"Και οι δυο είμαστε προπονημένοι", του απάντησε ο Γ. Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τον ενημέρωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα και εν συνεχεία τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Ο κ. Καραμανλής αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Την Τετάρτη η ορκωμοσία
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, η ανακοίνωση του οποίου υπολογίζεται το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη, καθώς -όπως εκτιμούν πολλοί-, θα αποτελεί ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του κ. Παπανδρέου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από λιγότερα μέλη σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από 14 υπουργούς και συνολικά 35 μέλη (δηλαδή δε θα υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί). Το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελείτο από συνολικά 43 μέλη, εκ των οποίων οι 16 υπουργοί.

Σε ό,τι αφορά στα μέλη που θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό σχήμα, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των κκ Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου. Από κει και πέρα αρκετοί θα είναι και οι εξωκοινοβουλευτικοί όπως για παράδειγμα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε περίπτωση που γίνει υπουργός (θεωρείται μάλλον βέβαιο), τότε θα είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, αφού είναι ευρωβουλευτής.
 
Για το υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φαίνεται ότι προκρίνεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου για το πρώτο και η Λούκα Κατσέλη για το δεύτερο.



Για το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα περιλαμβάνει και το κομμάτι της ενέργειας, φαβορί είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και υφυπουργό πιθανότατα το Σπύρο Κουβέλη. Το όνομα του κ. Χρυσοχοΐδη ακούγεται και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ μεγάλο ερωτηματικό είναι το υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο ακούγεται το όνομα του Σταύρου Λαμπρινίδη, αλλά και του κ. Μπεγλίτη. Η αρχική πληροφορία ότι το συγκεκριμένο υπουργείο θα το κρατούσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, απορρίφθηκε.
 
Ένα άτομο που θα αξιοποιηθεί σίγουρα στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, είναι ο κ. Ηλίας Μόσιαλος από το Επικρατείας, ενώ το όνομα του κ. Ραγκούση "παίζει" αρκετά στο υπουργείο Υποδομών, όπως και στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αναλάβει και τη διοικητική μεταρρύθμιση.
 
Από τη λεγόμενη "παλιά φρουρά", η Βάσω Παπανδρέου ακούγεται από την προεδρεία της Βουλής μέχρι και το υπουργείο Άμυνας, η κα Διαμαντοπούλου "παίζει" στο Παιδείας, ο κ. Τσούρας στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για τον κ. Βενιζέλο. Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης δε φαίνεται στην παρούσα φάση να παίρνει χαρτοφυλάκιο.

Με καταμετρημένο το 99,3% των εκλογικών τμημάτων το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 43,9% (160 έδρες), η ΝΔ 33,5% (91 έδρες), το ΚΚΕ 7,5% (21 έδρες), ο ΛΑΟΣ 5,6% (15 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,6% (13 έδρες) και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,48%.

Τέλος, η αποχή εκτιμάται στο 30,26%.

«Καταπολέμηση της διαφθοράς και της παραοικονομίας, δουλειά στους νέους, πιο δίκαιη φορολογική πολιτική και πράσινη οικονομία», είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο Γιώργος Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della sera.
Πηγή: skai.gr