Κλείσιμο

Ισχυρή αυτοδυναμία

Ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μεγάλη διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, καταγράφει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Με καταμετρημένο το 98,84% των ψήφων, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 43,94% και 160 έδρες, η ΝΔ 33,49% και 91 έδρες, το ΚΚΕ 7,53% και 21 έδρες, ο ΛΑΟΣ 5,62% και 15 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,59% και 13 έδρες και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,52%.

Η αποχή κυμάνθηκε στο 30%.

160 43,96%
92 33.59%
20 7.49%
15 5.60%
13 4.57%
- 2.51%

 


"Ξεκινάμε το χτίσιμο για την Ελλάδα που μας αξίζει και που μπορούμε να έχουμε, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το Ζάππειο Μέγαρο.

Εμμένοντας στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να γράψουν μαζί τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.




Στη νέα πορεία, μοναδική πυξίδα και γνώμονας είναι ο πολίτης και μόνο ο πολίτης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του στο Ζάππειο ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ και δρομολόγησε διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του.

Έχουμε αλλαγή κυβέρνησης αλλά όχι αλλαγή πολιτικής. Το ΚΚΕ θα δουλέψει για να έρθει στην επιφάνεια το πραγματικό δίλημμα της πολιτικής με το λαό ή τα μονοπώλια, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα .

O Γιώργος Παπανδρέου είναι ο νικητής, εμείς θα είμαστε ουσιαστική και ισχυρή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Προβλέψαμε τη βαριά ήττα και έχουμε μερίδιο στην πραγματοποίησή της. Η κυβέρνηση αλλάζει, το σημαντικό είναι το αν θα αλλάξει και η πολιτική που θα ακολουθήσει, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. 

Ομπάμα, Σαρκοζί
Τον Γιώργο Παπανδρέου συνεχάρη τηλεφωνικά ο αμερικανός πρόεδρος. Του είπε ότι ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του τηλεφωνούσε για να του ευχηθεί ενώ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα χωρίς να προσδιοριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Πηγή: skai.gr