Ανοιχτά μέτωπα από την 5η Οκτωβρίου

Μια σειρά από "καυτές πατάτες" σε οικονομία, περιβάλλον και εξωτερική πολιτική καλείται να διαχειριστεί επιτυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών, με "εφόδιο" και την ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε την Κυριακή το βράδυ.

Στο πλαίσιο αυτό, η στελέχωση των υπουργείων και του κρατικού μηχανισμού θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το "μέτωπο" της οικονομίας, στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της ανάπτυξης, προκειμένου να πείσει την Κομισιόν να της χορηγήσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Στο περιβάλλον, το θέμα των ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα αποτελεί "αγκάθι", ενώ το σχέδιο για την παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να υποβληθεί στην EE ώς τον ερχόμενο Ιούνιο. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόκληση της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης επείγει η εξεύρεση χρημάτων για την καταβολή των συντάξεων, αλλά και για τη χορήγηση εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στην Παιδεία, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ξεδιαλύνει την κατάσταση όσον αφορά τα κολέγια.

Στην εξωτερική πολιτική, η διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς (ο κ. Γκρούεφσκι έσπευσε να προειδοποιήσει για "κόκκινες γραμμές" της ΠΓΔΜ τη νέα κυβέρνηση), η Άγκυρα προκαλεί διαρκώς προβλήματα στο Αιγαίο, ενώ στο Κυπριακό η πρόοδος είναι πολύ αργή.

Κυβερνητικό σχήμα

Για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις ο νέος πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, με τη μείωση των κυβερνητικών θέσεων όμως να προκύπτει μόνο από τη μείωση των υφυπουργών.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα διαχωριστούν. Το υπουργείο Οικονομίας, θα αποκτήσει και ορισμένες αρμοδιότητες από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης και θα χαράσσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας.

Η κ. Κατσέλη θεωρείται φαβορί για το υπουργείο Οικονομίας ιδίως, αν εκλεγεί σε καλή θέση στη Β΄ Αθηνών, ωστόσο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη εποφθαλμιούν τη θέση του επικεφαλής στην πλατεία Συντάγματος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας.

Για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις ο νέος πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μικρό και ευέλικτο σχήμα

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του θα έχει τη συνδρομή ομάδας διεθνών οικονομολόγων αξιοποιώντας το κύρος και την εμπειρία τους.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε αυτό θα υπαχθούν η δημόσια τάξη, η πολιτική προστασία, η Πυροσβεστική, πιθανότατα και το Λιμενικό σώμα.

Το υπουργείο Υποδομών θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση των υπουργείων Δημοσίων Έργων, Χωροταξίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ενδεχομένως να ενσωματωθεί σε αυτό και το Ναυτιλίας.

Στο υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν τομείς του ΥΠΑΝ (έρευνα και τεχνολογία), αλλά και οι τομείς κατάρτισης και απασχόλησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης του κράτους και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει και στον "Καποδίστρια ΙΙ". Ο Χάρης Καστανίδης φέρεται ως το πιθανότερο πρόσωπο για να αναλάβει το συγκεκριμένο το χαρτοφυλάκιο.

Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ακούγονται οι κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου. Το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ θα αποσπαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Θεσμών φαίνεται ότι θα προταθεί είτε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εξέταζε σοβαρά να αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο γνωρίζει καλά.

Για το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι δεν προκρίνεται η λύση της συνένωσης με την κοινωνική ασφάλιση.

Πηγή: skai.gr