Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για "βαριά ήττα" της ΝΔ έκαναν λόγο οι αρχηγοί των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης, ενώ η γγ. του ΚΚΕ προέβλεψε ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων.

Ειδικότερα, η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα "βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας και νίκη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως και να καταγραφούν οι θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη συνείδηση του λαού στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ", τονίζοντας ότι "το αποτέλεσμα ήταν αναντίστοιχο με την επιρροή και το ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων".

"Υπήρξε αλλαγή καπετάνιου, αλλά η ρότα είναι στην ίδια πορεία " δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων και "το ΚΚΕ είναι πανέτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα ενωτικό μέτωπο που θα συμπεριλάβει τα εργατικά στρώματα, τους μικρούς αγρότες και τα μικρομάγαζα".

Επίσης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό και θα είναι "στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ματαίωση των χειρότερων και την διεκδίκηση λύσεων για την ανακούφιση του λαού".

Ακόμη υποστήριξε ότι στην κάλπη ο λαός δεν έδειξε τη δύναμή του, ευχαρίστησε όσους για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα επικοινωνήσει και με όσους ήθελαν να το ψηφίσουν αλλά υπέκυψαν στο δίλλημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης την τελευταία στιγμή.

Κατέληξε δε λέγοντας "Οι συνέπειες της κρίσης είναι μπροστά μας. Υπάρχει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση με πλήγμα στα κεκτημένα του εργατικού κινήματος και πρώτα από όλα με πλήγμα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και κατηγόρησε για "βαριές ευθύνες την ηγεσία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχει παίξει αρνητικό ρόλο έτσι ώστε το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μην βρίσκεται σήμερα σε φάση αντεπίθεσης και αντίστασης.

Ισχυρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ θα είναι το ΛΑΟΣ δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.

"Είναι προφανές ότι ο πολιτικός χάρτης της χώρας άλλαξε. Ο κύριος Παπανδρέου είναι ο νικητής. Τον συγχαίρουμε. Η Νέα Δημοκρατία υπέστη βαθιά ήττα. Είναι επίσης προφανές ότι θα περιπέσει σε μεγάλη εσωστρέφεια. Εμείς πετύχαμε τον στόχο των 15 βουλευτών, που είναι απαραίτητοι για να προκαλούμε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζω αυτό το βράδυ της Κυριακής, όπως έκανα και το βράδυ της Κυριακής του 2007 ότι στα καλά θα είμαστε μαζί και στα γκρίζα απέναντι. Ο ΛΑΟΣ αύξησε κατά 50% τη δύναμή του από το 2007, τη στιγμή που τα κόμματα της Αριστεράς έχασαν περίπου το 20% της δυνάμεώς τους. Ο ρόλος μας είναι πιο υπεύθυνος. Συνεχίζουμε. Πιο σοβαρά και με περισσότερη ευθύνη" τόνισε.

Την πλήρη ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν "ψήφος συνείδησης και εμπιστοσύνης".

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο λαός αποδοκίμασε την πολιτική της ΝΔ , μια πολιτική που, όπως είπε, οδηγούσε στο περίθώριο πολλούς πολίτες και επίσης απέδωσε την ήττα της στα αδιέξοδα που προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησης.

Επρόκειτο για μια ήττα της δεξιάς πολιτικής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο προέβλεψε αλλά έχει και σημαντικό μερίδιο στην πραγματοποίησή της, λόγω της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το θέμα είναι, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αν θα αλλάξει η πολιτική που μας κυβερνά και προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχες.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για μια μικρή, αλλα σημαντική νίκη δεδομένου, όπως είπε, ότι ξεκινήσαμε με δυσκολίες και στην πορεία ξεπεράσαμε πολλά και σοβαρά προβλήματα, τονίζοντας ότι τελικά ήταν μεγαλύτερη απ΄όσο αρχικά υπολόγιζαμε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ισχυρή παρουσία και μέσα και έξω από τη βουλή .

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πιο αποτελεσματικός και πρόσθεσε ότι ο απλός κόσμος της Αριστεράς δικαιούται να έχει πιο βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις και στην πορεία του κόμματος.

Επίσης ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταξιωθεί ως δύναμη προγραμματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως προέβλεψε, έρχονται δύσκολες ημέρες, όπως είναι η μάχη κατά των ανισοτήτων, η μάχη για την προστασία των αδύνατων και των νέων μιάς ξεχασμένης κοινωνίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε ότι "θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους σε αυτή τη δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη".

"Φαίνεται ότι οι ΟΠ δεν θα είναι στη νέα Βουλή. Ο εκλογικός νόμος στερεί την κοινοβουλευτική έκφραση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Παρόλα αυτά οι ΟΠ υπερδιπλασιάσαμε τα ποσοστά μας και αποδείξαμε οτι είμαστε μία πολιτική δύναμη που απευθύνεται σε ένα σημαντικό και αυξανόμενο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζουμε πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες της κοινωνίας σήμερα, οι οποίες συνδέονται με μία παγκόσμια και ευρωπαϊκή στροφή της πολιτικής προς πράσινες λύσεις. Είμαστε εδώ για να μείνουμε" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγελος.
Πηγή: skai.gr