Ισχυρή λαϊκή εντολή

Μεγάλη διαφορά που εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ έβγαλαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Τα ξημερώματα της  5ης Οκτωβρίου η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υπερέβαινε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Yψηλότατο το ποσοστό αποχής (περί το 30%). Εκτός Κοινοβουλίου έμεινε ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενισχυμένο στη Βουλή κατά 58 έδρες. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 160 έδρες στη νέα Βουλή, ενώ στην προηγούμενη κατείχε 102 έδρες. Η δύναμη της ΝΔ μειώνεται κατά 60 έδρες, αφού από 152 έδρες στην προηγούμενη Βουλή πλέον, μάλλον θα κατέχει 92 έδρες.

Επίσης μειωμένη διαφαίνεται η κοινοβουλευτική συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ από 22 έδρες μένει με 19 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ από 14 έδρες μένει με 13 έδρες. Αυξημένη η κοινοβουλευτική δύναμη του ΛΑΟΣ, αφού από 10 έδρες στην προηγούμενη Βουλή στη νέα θα κατέχει 15 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την αποχή, όσο περνά η ώρα -και καταμετρώνται περισσότεροι ψήφοι- μειώνεται το ποσοστό της. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής η αποχή καταγράφεται στο 30,61 % συγκριτικά με 25,85% στις εκλογές του 2007.

Πέντε έδρες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κερδίζει το ΠΑΣΟΚ (Γ. Ραγκούσης, Ε. Παναρίτη, Η. Μοσιάλος, Μ. Τσόκλη, Π. Γερουλάνος), ενώ εκλέγονται 4 βουλευτές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ (Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Ε. Τσουμάνη - Σπέντζα, Δ. Αυγερινοπούλου - μένει εκτός ο Ε. Αντώναρος). Τα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ εξασφαλίζουν από 1 έδρα (Κ. Καζάκος από το ΚΚΕ, Ι. Κοραντής από το ΛΑΟΣ, Β. Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, τα ξημερώματα της Δευτέρας στο 97,38% της Επικράτειας τα αποτελέσματα είχαν ως εξής (έδρες και ποσοστά):

160 43,96%
92 33.59%
20 7.49%
15 5.60%
13 4.57%
  - 2.51%

 

Επικοινωνία Ομπάμα - Παπανδρέου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Επρόκειται για μια πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου ο οποίος, όπως ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για τη νίκη του. Ο κ. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα του επισήμανε τον ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή. Επίσης στη συνομιλία τους συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα κανονιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Τον κ. Παπανδρέου συνεχάρησαν επίσης ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο ισπανός πρωθυπουργός Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας η Σεγκολέν Ροαγιάλ και ο Κώστας Σημίτης.

Πηγή: skai.gr