"Η διπλωματική ανοχή πρέπει να τελειώσει"

Την εκτίμηση ότι ο ΛΑΟΣ θα λάβει καλύτερα ποσοστά από το 3,8% που είχε λάβει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε ο υποψήφιος με το ΛΑΟΣ στην Περιφέρεια Αττικής, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ.gr στα πλαίσια του διαδικτυακού διαλόγου πολιτών – πολιτικών.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αρχικά η ψήφος στο ΛΑΟΣ ενδεχομένως να αποτελούσε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά πλέον οι πολίτες που επιλέγουν το ΛΑΟΣ το κάνουν γιατί έχουν ταυτιστεί με τις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις.

Ο υποψήφιος βουλευτής τόνισε ότι η οικονομία μονοπώλησε την προεκλογική εκστρατεία και έκανε λόγο για μία μονοθεματική προεκλογική συζήτηση.

Προσέθεσε ότι αν ο διάλογος ήταν πολυθεματικός θα είχαν καταφέρει να θέσουν περισσότερα.

Χαρακτήρισε μεγάλο ζήτημα το θέμα της μετανάστευσης και επεσήμανε πως χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Είπε μάλιστα, ότι σε αυτό το θέμα ο κυβερνητικός απολογισμός είναι φτωχός, αλλά ελπίζει ότι στο μέλλον η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Αναγνώρισε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία, για αυτό είπε ότι πρέπει να επιμεριστεί.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι πρέπει να της ασκηθούν πιέσεις για να αναγνωρίσει την Κύπρο, λέγοντας πως μία υποψήφια προς ένταξη χώρα κατέχει τμήμα μίας χώρας μέλους.

"Η διπλωματική ανοχή πρέπει να τελειώσει", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι είμαστε υπερβολικά ανεκτοί με την Τουρκία στο θέμα του casus belli με αφορμή τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, το θέμα της Κύπρου και το θέμα των εναέριων παραβιάσεων.

Είναι σημαντικό να έχουμε συμμαχίες, είπε ο κ. Βορίδης, λέγοντας ότι "η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με ζεϊμπέκικα και κουμπαριές".

Για τα Σκόπια είπε ότι έχουμε διαχειριστεί άσχημα το θέμα.

Σχολιάζονται το γιατί από τη μία ο ΛΑΟΣ τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς και από της άλλη μιλά για κρατικά καταστήματα, για τους οικονομικά ασθενέστερους, είπε ότι δεν υπάρχουν καθαρά οικονομικά συστήματα, αλλά μικτά. Για τον κ. Βορίδη, το βασικό ερώτημα είναι ο τρόπος και το ποσοστό παρεμβατικότητας του κράτους.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι τα κόμματα πρέπει να εξαντλούν κάθε δυνατότητα διαλόγου και να εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκλισης στις προγραμματικές θέσεις. Είπε πάντως, ότι η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ δύσκολη.

Πάντως, υπογράμμισε ότι αν στις εκλογές οι πολίτες δε δώσουν αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα, θα πρέπει να αναζητηθούν οι συνθέσεις.

Ο υποψήφιος βουλευτής
επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε αναλογικότερο σύστημα στην πολιτική, κάτι που ζητάει η Αριστερά, η οποία ωστόσο τονίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασίες, ενώ είπε ότι οι μεγάλοι συνασπσιμοί εμπεδώνουν το δικομματισμό.

Τόνισε, ότι για να είναι μία συνεργασία επιτυχημένη χρειάζονται αμφίπλευρες μετακινήσεις και είπε ότι η Νέα Δημοκρατία αν είχε προχωρήσει σε συνεργασίες δε θα μπορούσε να κάνει πολιτική συγκάλυψης των σκανδάλων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δε βρίσκει ακραίες θέσεις στον προγραμματικό λόγο του ΛΑΟΣ, λέγοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής αποκαλεί το ΛΑΟΣ ακραίο κόμμα, αλλά χωρίς να αναφέρει επιχειρήματα.

Επόμενη και τελευταία καλεσμένη του ΣΚΑΪ.gr είναι η Λιάνα Κανέλη από το ΚΚΕ.

Για να στείλετε ερωτήσεις στην κα. Κανέλη κάντε κλικ στο παρακάτω λινκ:

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου
Λιάνα Κανέλη
Υποψήφια Βουλευτής Α' Αθηνών - ΚΚΕ.
Πηγή: skai.gr