Κλείσιμο

"Πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη"

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστική για επενδύσεις, χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιώς με το ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Γιάννη Απέργη και των χρηστών του ΣΚΑΪ.gr, μέσα από το διαδικτυακό διάλογο πολιτών – πολιτικών του ΣΚΑΪ.gr.

Ο υποψήφιος βουλευτής χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή "κυνικό και ωμό" και είπε ότι ο Γιώργος Παπαδρέου δεν έχει μιλήσει για καμία παροχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βάζει "χρυσόχαρτο" σε όσα λέει.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και τόσο οι ξένοι όσοι και Έλληνες επιχειρηματίες προτιμούν χώρες με φθηνότερο εργατικό κόστος, αλλά υπογράμμισε ότι θα είναι "κοινωνική καταστροφή" αν ακολουθήσει και η Ελλάδα το μοντέλο του φθηνού εργατικού δυναμικού, τονίζοντας πως οι πλέον αναπτυγμένες χώρες δεν είναι αυτές με τους χαμηλόμισθούς εργάτες.

Αναφερόμενος στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τόνισε ότι η εμπορική δραστηριότητα της εκκλησίας δεν φορολογείται και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ταμεία της Ελλάδας θα μπορούσαν να εισπράξουν ένα σεβαστό ποσό από τη φορολόγηση των εκκλησιαστικών κερδών.

Είπε ακόμα, ότι η Αριστερά δεν μπορεί να μιλά για παροχές στους εργαζόμενους, καθώς οι παροχές για τις οποίες μιλούν τα δύο μεγάλα κόμματα είναι δικαιώματα του εργαζομένου και υποχρεώσεις του κράτους.

Ο υποψήφιος βουλευτής υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. 

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα Δημόσιο συγκροτημένο και μη κομματικοποιημένο και ανέφερε το παράδειγμα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, το οποίο όπως είπε «ρήμαξε» μετά την ιδιωτικοποίηση.

Επεσήμανε δε, ότι με μοχλό το δημόσιο πρέπει να αναδιοργανωθεί η ελληνική ναυτιλία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από υπηρεσίες, καθώς η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ λένε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτύξει τον χρηματοοικονομικό τομέα (επισημαίνοντας ότι η καπιταλιστική κοινωνία έφερε την οικονομική κρίση) τον τουριστικό τομέα (επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ασελγούμε πάνω στη φύση) και το ναυτιλιακό τομέα (επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία δεν εισάγει συνάλλαγμα στην Ελλάδα, ούτε απασχολεί το ντόπιο εργατικό δυναμικό).

Παράλληλα, ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, τον οποίο χαρακτήρισε κερδοφόρα επιχείρηση που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Είπε μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση μίλησε για ιδιωτικοποίηση ενώ τον «παρέδωσε» όχι σε ιδιωτική εταιρία αλλά στο γερμανικό δημόσιο.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, καθώς, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει την πολιτική συγκλίσεων με τη ΝΔ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ κινείται δεξιόστροφα» αλλά «κάνει επικοινωνιακές κινήσεις προς τα αριστερά».

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι ο Κάρολος Παπούλιας έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά τόνισε ότι παραδοσιακά η παράταξή του δε ψηφίζει προέδρους που λειτουργούν «στα πλαίσια του σημερινού πολιτικού συστήματος».

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρουσιάζει ένα εναλλακτικό οικονομικό πρόγραμμα με προτάσεις τόσο για την οικονομική όσο και για την κοινωνική ζωή του τόπου και είπε ότι προσανατολισμός της παράταξης είναι ο σοσιαλισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Είπε ακόμα ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να προασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μην παίζουν το ρόλο της χειραγώγησης.

Τέλος, χαρακτήρισε τις αναφορές στο ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας ως άκομψη κινδυνολογία και είπε ότι θα είναι απώλεια για την πολιτική η έλλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή, τονίζοντας ωστόσο ότι δε βλέπει κάτι τέτοιο να συμβαίνει.

Επόμενη συνέντευξη την Τρίτη 29/09 με τον Γιάννη Παπαθανασίου της ΝΔ.


Για να συμμετάσχετε στο διαδραστικό διάλογο με τους πολιτικούς, επιλέξτε τον πολιτικό που θέλετε να ρωτήσετε, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο λινκ. Γράψτε τα στοιχεία σας και θέσετε τα ερωτήματά ή τα σχόλια σας.

Λάβετε από ΤΩΡΑ θέση στον ιστότοπο του ΣΚΑΪ.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου
Γιάννης Παπαθανασίου  
Υποψήφιος Βουλευτής Β' Αθηνών - ΝΔ.
 


Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου
Λούκα Κατσέλη  
Υποψήφια Βουλευτής Β' Αθηνών - ΠΑΣΟΚ.
 


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου
Μάκης Βορίδης  
Υποψήφιος Βουλευτής  Περιφέρειας Αττικής - ΛΑΟΣ.
 


Παρασκευή 2 Οκτωβρίου
Λιάνα Κανέλη
Υποψήφια Βουλευτής Α' Αθηνών - ΚΚΕ
Πηγή: skai.gr