Συνταγή... 2004 για Κυπριακό επαναφέρει ο Ερντογάν

Νέα παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως συνέβη το 2004, για τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με το Κυπριακό ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην 64η σύνοδο της Γ.Σ του Οργανισμού.

«Όπως συνέβη το 2004, πιστεύουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών τις οποίες τα μέρη δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους. Πρέπει ο κοινός μας στόχος να είναι να τεθεί σε δημοψήφισμα η λύση που θα επιτευχθεί, το αργότερο την άνοιξη του 2010», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι «εάν όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις ενεργήσουν εποικοδομητικά, θα ήταν εφικτή η εξεύρεση συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του 2009».

Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα πρέπει να αναμειχθεί στη διαδικασία για λύση του προβλήματος της Κύπρου, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην Κύπρο και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας συγκεκριμένα: «Εξ αιτίας της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, όπως συνέβη και το 2004, η εξομάλυνση του καθεστώτος της ΤΔΒΚ θα καταστεί αναγκαιότητα που δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Γι’ αυτό, είναι καθοριστικό να αντιληφθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν επ’ αόριστο και το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν μπορεί να παραμένει ανοιχτό για πάντα».
Πηγή: skai.gr