«Πόλεμος» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση οφειλών

Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξέσπασε με αφορμή την επανεμφάνιση στο προσκήνιο σχεδίου νόμου του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ρυθμίζονται οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για απροκάλυπτη παραπλάνηση των πολιτών και άκρατο λαϊκισμό. «Σήμερα χαρίζουν δάνεια, χαρίζουν οικόπεδα, μοναδικός σκοπός τους είναι η εξουσία για την εξουσία», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και επισήμανε ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις οικονομίες που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε το έλλειμμα και τα χρέη.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ρύθμιση – ανάσα» και υπεραμύνθηκε της πρότασης, υποστηρίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να τα ρυθμίσουν και ν’ απαλλαγούν απ’ αυτά, εξοφλώντας ένα μέρος τους με βάση το εισόδημά τους.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ δίνεται η δυνατότητα σε δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες να ενταχθούν σε ρύθμιση με την οποία θα διαγράφεται έως και το 90% της συνολικής οφειλής, με τον οφειλέτη να αναλαμβάνει να εξοφλήσει το 10% σε διάστημα 3- 5 ετών. Π.χ για χρέος 40.000 ευρώ ο οφειλέτης θα κληθεί να πληρώσει μόλις 4.000 ευρώ.

Για τα στεγαστικά δάνεια το δικαστήριο ορίζει την εμπορική αξία του ακινήτου και στη συνέχεια ο οφειλέτης καλείται εντός 20ετίας να πληρώσει το 85%. Εάν το ακίνητο αποτελεί 1η κατοικία και δεν υπερβαίνει τα 140 τ.μ , τότε δεν θα μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό. Για οφειλές δηλαδή 150.000 ευρώ , ο οφειλέτης θα κληθεί να καταβάλει 127.500 ευρώ.

Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα «παγώσουν» όλες οι οφειλές χωρίς να τοκίζονται για ένα χρόνο.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση -μετά από σχετικό αίτημα στη δικαιοσύνη- είναι ο οφειλέτης να μπορεί να αποδείξει εγγράφως ότι προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να έλθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα. Το δικαστήριο στη συνέχεια, μελετώντας τα στοιχεία των εισοδημάτων του, θα αποφανθεί αν το αίτημα του γίνει δεκτό ή όχι.

Καταθέτοντας την πρόταση νόμου στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι αποτέλεσε καρπό δημόσιας διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς και τις τράπεζες, για τις οποίες ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού.

Σε επικοινωνία, πάντως, του ΣΚΑΪ με την Ε.Ε.Τ., υπεύθυνοι αρκέστηκαν να πουν ότι δόθηκαν οι παρατηρήσεις της Ένωσης, ενώ τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο του νόμου που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση θα είναι αρκετά διαφορετικό από τη συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Ρεπορτάζ, Χρυσόστομος Τσούφης