Όλα ανοικτά για το ντιμπέιτ των «6»

Νέα εμπλοκή στο θέμα διεξαγωγής του ντιμπέιτ των 6 πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορά από την πλευρά των δημοσιογράφων.

Μετά απο σύσκεψη για τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας οι δημοσιογράφοι εξέδωσαν ανακοίνωση (την οποία και απέστειλαν προς τα κόμματα), στην οποία σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «οι όροι διεξαγωγής του ντιμπέιτ έχουν υποβαθμιστεί σε σχέση με προηγούμενες τηλεμαχίες αντί να βελτιωθούν και ότι πλέον ο ρόλος των δημοσιογράφων καθίσταται περιττός».

Οι δημοσιογράφοι καλούν τα κόμματα σε ένα νέο διάλογο, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τους όρους διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης
 
Αναλυτικά η δήλωση που διάβασε η συντονίστρια του ντιμπέιτ Μαρία Χούκλη έχει ως εξής:
 
«Η διαδικασία, έτσι όπως έχει οριστεί, καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων. Οι όροι διεξαγωγής είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυσαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου και είχαμε καταγγείλει όλοι. Άλλωστε, και τα κόμματα έχουν καταγγείλει τη διαδικασία με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να ρωτάει ελεύθερα, να έχει επαρκή χρόνο για να διατυπώσει τις ερωτήσεις και να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό. Ζητάμε, λοιπόν, διάλογο, ακόμη και εντός της ημέρας, ώστε να προσδιοριστεί εγκαίρως το πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ και να είναι χρήσιμη η παρουσία μας».

Απάντηση ΚΚΕ

Σε απαντητική του επιστολή προς τους δημοσιογράφους το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι αρκετές ημέρες πριν από τον καθορισμό της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών το κόμμα είχε επαναλάβει συγκεκριμένες προτάσεις (οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν), προκειμένου – όπως τονίζει – «η συζήτηση να φύγει από την πεπατημένη των παράλληλων μονολόγων και να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο».

Οι βασικές προτάσεις του ΚΚΕ ήταν διατύπωση κοινών ερωτήσεων σε όλους τους αρχηγούς, δυνατότητα κάθε αρχηγού κόμματος να ανταπαντά σε άλλον ή σε περισσότερους, που ο ίδιος θα κρίνει και καθορισμό ενός επιπλέον γύρου ερωτήσεων, κατά τον οποίον οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και οποιοδήποτε άλλο ερώτημα, πέραν αυτών της θεματολογίας.

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ αναφέρει ότι το κόμμα αποφάσισε να πάρει μέρος μόνο και μόνο για να μη γίνει η απουσία του αφορμή αποπροσανατολιστικών συζητήσεων και τονίζει: «Πιστεύουμε ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα έχει εξαντληθεί. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι στις τηλεμαχίες ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι σημαντικός, αλλά πρωταγωνιστές είναι οι αρχηγοί των κομμάτων».

Επιστολή Αντώναρου για το ντιμπέι των "2"


Στο μεταξύ, επιστολή στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απέστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Αντώναρος δηλώνει σύμφωνος για την τηλεοπτική συζήτηση, διάρκειας 75 λεπτών, μεταξύ των κκ Καραμανλή και Παπανδρέου, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα προτείνει να συμπληρωθεί η ενότητα «Κοινωνικά θέματα» με «θέματα Παιδείας» και η ενότητα «Περιβάλλον» με «υποδομές».

Προκειμένου η συζήτηση να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των ελλήνων πολιτών, ο κ. Αντώναρος θεωρεί αυτονόητο να προκύψει η σειρά των θεματικών ενοτήτων κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον εξής τρόπο: Για κάθε ενότητα θα υπάρχει γραπτή εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή εντός λευκού φακέλου, χωρίς άλλα χαρακτηριστικά. Ο συντονιστής θα επιλέγει τυχαία έναν από τους φακέλους και θα ζητά από τους αρχηγούς να τοποθετηθούν.
 
Για το χρόνο απάντησης των πολιτικών αρχηγών ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προτείνει: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία του κάθε αρχηγού.
 
Κλείνοντας, ο κ. Αντώναρος επαναφέρει τη σταθερή άποψη ότι θα συνέβαλε ουσιαστικά στον διάλογο μεταξύ των αρχηγών αλλά και στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών η συμμετοχή - πέραν του συντονιστή - δύο έγκριτων δημοσιογράφων που θα υπέβαλλαν ερωτήσεις - ενδεχομένως του αυτού περιεχομένου - προς τους αρχηγούς.
Πηγή: skai.gr