Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο του ντιμπέιτ

Συζήτηση 75 λεπτών και πέντε θεματικές ενότητες (Εξωτερική πολιτική, Οικονομία – Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα, Περιβάλλον και Κράτος – Δημόσια Διοίκηση), προβλέπει -μεταξύ άλλων- η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την τηλεμαχία Καραμανλή – Παπανδρέου, που εστάλη μέσω επιστολής από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ευ. Αντώναρο.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι δύο αρχηγοί να στέκονται όρθιοι. Σε κάθε ενότητα ο συντονιστής - δημοσιογράφος θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση 1’, θέτοντας τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον έλληνα πολίτη και στη συνέχεια ο κάθε ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη δυνατότητα αρχικά μίας τοποθέτησης διάρκειας 3’ και στην συνέχεια δύο γύρους με τοποθετήσεις 2’ κάθε φορά.

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελική του μορφή θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση των δύο εκπροσώπων του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην παρουσία κοινού, πρόταση που απορρίπτει η ΝΔ. Από την πλευρά της η ΝΔ έχει προτείνει να γίνουν περισσότερα του ενός ντιμπέιτ, πρόταση που δεν έχει γίνει δεκτή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, και οι δύο πλευρές συμφωνούν να γίνει διάλογος ανάμεσα στους δύο αρχηγούς, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η ΝΔ θα αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι.

Στο ίδιο έργο θεατές

Θεατές σε μία τηλεμαχία χωρίς διάλογο θα είναι όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το debate των «6», τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Το μοντέλο που συμφωνήθηκε στη διακομματική επιτροπή, χωρίς ουσιαστικές διαφορές με αυτό των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, δεν προβλέπει τελικά συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Η βασική διαφορά με τις προηγούμενες τηλεμαχίες είναι ότι μετά την ολοκλήρωση μιας θεματικής ενότητας, κάθε αρχηγός θα μπορεί να υποβάλει μία ερώτηση σε οποιονδήποτε άλλο επικεφαλής κόμματος επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ανταπαντήσει ή να σχολιάσει.

Στο ντιμπέιτ θα λάβουν μέρος έξι πολιτικοί αρχηγοί και έξι δημοσιογράφοι από το χώρο της τηλεόραση, οι οποίοι θα υποβάλουν ερωτήσεις σε έξι θεματικές ενότητες (Οικονομία, Περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση, Εργασία - Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Εξωτερική Πολιτική).

Οι δημοσιογράφοι θα χωριστούν σε ομάδες και θα διεξάγουν δύο κύκλους ερωτήσεων με τρεις θεματικές ενότητες ο καθένας.

«Η συμφωνία που επήλθε είναι μία κατάκτηση της δημοκρατίας μας και ενισχύει το διάλογο», σχολίασε ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν το ντιμπέιτ και το κάνουν μία πιο ουσιαστική αντιπαράθεση». «Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή για περαιτέρω σχόλια και σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις», σχολίασε το ΚΚΕ, ενώ αντιρρήσεις στο τρόπο διεξαγωγής του ντιμπέιτ εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, τη συμμετοχή του κοινού στην τηλεαναμέτρηση διεκδίκησαν οι «Οικολόγοι – Πράσινοι», χωρίς ωστόσο να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους.
Πηγή: skai.gr