ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Παπανδρέου: Έτοιμοι για δύσκολες αποφάσεις

Τους στόχους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για την οικονομία και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ.

Εκλογές 2009

 
Τους στόχους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για την οικονομία και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, την οποία ξεκίνησε εκφράζοντας την συμπαράστασή του στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας.

Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στις 4 Οκτωβρίου θα συγκρουστούν δύο ιδεολογίες, καθώς «έχουμε οδηγηθεί σε μια κρίση πολιτικών ιδεών και θεσμών», και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν με ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης που θα κινήσει την οικονομία, αλλά και το κράτος».

«Το δίλημμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι απλό. Θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον ίδιο κατήφορο, ή θα βάλουμε τον τόπο σε μια πορεία εθνικής ανάτασης; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις, στο πλευρό του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το τί θα κάνει σε περίπτωση ισχνής πλειοψηφίας, απάντησε ότι «η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία», και σημείωσε ότι δεν ήταν η ισχνή πλειοψηφία ο λόγος που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπόρεσε να κυβερνήσει, αλλά οι πολιτικές που ακολούθησε.

Εν συνεχεία, ανέλυσε το πρόγραμμα των 100 ημερών για την οικονομία, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ με την ψήφιση των πέντε νομοσχεδίων για τη διατήρηση της οικονομίας στη ζωή, «θα τεθούν οι βάσεις που θα μας οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανάπτυξης».

Σε ερώτηση για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα έσοδα για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάκαμψη θα εξασφαλιστούν απο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον περιορισμό της σπάταλης και των χαριστικών πράξεων της πολιτείας και πρόσθεσε ότι θα κληθούν να συνεισφέρουν όσοι έχουν φοροδοτική ικανότητα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δανεισμού, σημείωσε ότι στόχος του κόμματός του είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνισε ότι «δεν σκοπεύει να φορτώσει τον ελληνικό λαό με νέα χρέη».

Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής του ντιμπέιτ, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια συνολική συζήτηση, η οποία θα κινηθεί στους άξονες –καθαρό περιβάλλον (όχι αφισοκόλληση και ένα φυλλάδιο για όλους τους υποψηφίους μιας περιφέρειας) – καθαρά λεφτά (χρηματοδοτήσεις μόνο από τα μέλη του κόμματος και ανάρτηση εσόδων και εξόδων στο διαδίκτυο)– καθαρές κουβέντες ( άμεση συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, ώστε να γίνει σύγκριση προγραμμάτων και θέσεων).

Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι σέβεται το έργο του και τον ήθελε στη Βουλή, αλλά σέβεται και την απόφασή του να μην κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές, και πρόσθεσε ότι το βασικό του κριτήριο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας  είναι «μια μάχιμη ομάδα την επομένη των εκλογών, ώστε να προχωρήσει μπροστά ο τόπος».

Σχετικά με τα εθνικά μας θέματα, για το μεν σκοπιανό σημείωσε ότι «η κόκκινη γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνηση είναι αυτή που εμείς είχαμε χαράξει, και αφορά μια σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις», τονίζοντας ότι όταν χειριζόταν αυτός το θέμα ως υπουργός Εξωτερικών, καμία από τις μεγάλες χώρες – συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ – δεν αναγνώρισε τα Σκόπια.

Για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά παράλληλα επιθυμεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, της επίλυσης του Κυπριακού και του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.

Αντιδράσεις

• Για πλήρη απογοήτευση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ. Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για βολικές ασάφειες, μεγάλες αντιφάσεις και εξωπραγματικές προτάσεις, χαρακτήρισε ανεφάρμοστο το πρόγραμμα των 100 ημερών και κατέληξε: «Η λογική τους είναι μια. Να πάρουνε την εξουσία και ... βλέπουνε. Οι πολίτες δεν θα τους κάνουν τη χάρη».

• Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει – μεταξύ άλλων – ότι «ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί μάταια να συγκαλύψει τον κύριο άξονα της πολιτικής του, που είναι η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή η ίδια γραμμή πλεύσης με τη ΝΔ». «Πρόκειται για προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης του λαού. Με πρόσχημα τις αντοχές της οικονομίας υπόσχεται μερικά ψίχουλα για τους εργαζόμενους, αλλά κρύβει ότι θα διατηρήσει και θα συμπληρώσει το αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της ΝΔ».

• «Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά άλλο δρόμο. Κινείται κι αυτή στο μονόδρομο της λιτότητας, αύξησης της ανεργίας και της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Εκείνο που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ στη Δ.Ε.Θ. είναι ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας μέσα σε ένα περιτύλιγμα επικοινωνιακών όρων χωρίς αντίκρισμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Δραγασάκης, υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τσίπρας: Η ΝΔ έβαλε με το καλημέρα τα θεμέλια του κράτους της δεξιάς
Με το σύνθημα «Είμαστε εδώ» πήγε στην Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός.
14.09.2019, 20:31
Ετοιμάζεται κατάθεση Στουρνάρα για Novartis ενώ ενισχύεται η έρευνα
Ενώ η δικογραφία για Παπαγγελόπουλο - Τσίπρα πηγαίνει στην Βουλή οι έρευνες συνεχίζονται σε κορυφαίο επίπεδο...
14.09.2019, 20:12
Δένδιας: Επαναπροσδιορισμός συμμαχιών της χώρας στο επίκεντρο πολιτικής ΝΔ
«Ο επαναπροσδιορισμός και η ανασύνταξη των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας με τους εταίρους μας στον...
14.09.2019, 14:32
Τσιάρας στον ΣΚΑΪ για Novartis: Τα στοιχεία για Ρασπούτιν θα αποδειχθούν
Με αφορμή την διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης Novartis στη Βουλή, μίλησε ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός...
14.09.2019, 13:14
Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ: Δεν κόβουμε κανένα επίδομα αλλά τα ενισχύουμε
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το...
14.09.2019, 11:12
Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για Novartis, στόχους ΝΔ και ρύθμιση δανείων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Γιώργου...
14.09.2019, 10:43
ΣΥΡΙΖΑ: Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας στήσει Επιτροπές για την Novartis
«Οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή...
13.09.2019, 19:07
Καραμανλής: Έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το 2023
«Αυτό δεν ισχύει, γιατί ο ίδιος ο διευθύνοντας σύμβουλος της "Αττικό Μετρό" επί ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι με...
13.09.2019, 17:32
Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά τις λέξεις "εργολάβος" και "διαπλοκή"
«Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά τις λέξεις "εργολάβος" και "διαπλοκή", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.
13.09.2019, 17:04
Τσίπρας για Μετρό Θεσσαλονίκης:Επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής
«Δώρο του κ. Μητσοτάκη στον νέο εθνικό εργολάβο και επιστροφή στη διαπλοκή», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του...
13.09.2019, 17:03

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.