"Οραματίζομαι το αυτονόητο"

Την ψήφιση πέντε νομοσχεδίων αμέσως μόλις το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την εξουσία ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας από το βήμα της 74ης ΔΕΘ το σχέδιο των πρώτων  100 ημερών για έξοδο της χώρας από την κρίση. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απογραφή της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε θα αντιγράψουμε μικροκομματικές αντιλήψεις που διέσυραν διεθνώς τη χώρα».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ για τους αγρότες και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με δίκαιη φορολογική κλίμακα, ενώ δεσμεύτηκε για «πάγωμα» των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Ακόμα, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές, λέγοντας: «Θέλουμε τις τράπεζες παραγωγούς ανάπτυξης και όχι κοινωνικής αδικίας».

Ακόμα, υποσχέθηκε να βάλει τέλος στα καρτέλ, προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας παρακολούθησης της αγοράς, άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, καθώς και την κατάργηση των stages και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει άμεσα το ασφαλιστικό, με εκτενή διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε -μεταξύ άλλων - «πάγωμα» για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που στενάζουν από την οικονομική κρίση, αλλαγή του Τειρεσία και δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας που θα διοχετεύει ρευστό κατευθείαν στην αγορά.

Παράλληλα, όπως τόνισε, τα μερίσματα που διανέμονται στους μετόχους θα φορολογηθούν όπως και όλα τα άλλα εισοδήματα, ενώ δεν θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Ωστόσο θα καταργηθούν, είπε, όλες οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, ενώ τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή. Επίσης θα αντικατασταθεί το ΕΤΑΚ και θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να εξαιρείται η περιουσία της Εκκλησίας. «Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, θα επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο για να προστατευθεί η μικρή ιδιοκτησία».

Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, από την 5η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη θα αφορά στην ενέργεια όπου θα αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο το 2020 το 20% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανασυγκρότηση της υπαίθρου με την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο αγρότης και ο κάτοικος της υπαίθρου. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την κατάργηση του χωροταξικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας το οποίο όπως είπε εφαρμοζόμενο θα κατέστρεφε τη χώρα. Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στον τουρισμό ο οποίος πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και ποιότητα στις υπηρεσίες καθώς και μια ισχυρή ελληνική ναυτιλία στον κόσμο.

Τέρμα οι καταπατήσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές του 2007 και του 2009 τονίζοντας ότι για το κόμμα του αυτές σηματοδοτούν το τέλος της απουσίας σχεδιασμού και της επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη. Όπως είπε, θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου που έχει μείνει στη χώρα, αλλά και στην αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί. Και τόνισε χαρακτηριστικά «τέρμα στην καταπάτηση δασικών εκτάσεων».

Αδιέξοδος δρόμος


«Δεν οραματίζομαι το ανέφικτο, αλλά το αυτονόητο που δικαιούται ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών τάξεων και δήλωσε έτοιμος να πάρει τις αποφάσεις για να αλλάξει η πορεία της χώρας, λέγοντας: «Μας λένε ότι η επιλογή είναι ανάμεσα στον εύκολο και το δύσκολο. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «καταστροφική» την πρόταση Καραμανλή για «πάγωμα» των μισθών, λέγοντας ότι «εάν ‘παγώσουμε’ τους μισθούς, θα ‘παγώσουμε’ την αγορά, θα βαθύνουμε την ύφεση, με αποτέλεσμα να επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για παρακμή όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και των θεσμών και των αξιών, καθήλωση της οικονομίας και δημιουργία πελατειακού κράτους, παραδομένο στη διαφθορά. «Υπάρχει ελπίδα και αποφάσεις για ένα σχέδιο ανάτασης της χώρας. Η σημερινή βαθιά κρίση είναι ευκαιρία να δούμε κατάματα τα προβλήματα και να τα διορθώσουμε», τόνισε και επανέλαβε ότι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις για τη χώρα και την πολιτική. «Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και η αντίληψη άσκησης της πολιτικής εξουσίας», κατέληξε.

Αντιδράσεις κομμάτων

• Όλοι οι πολίτες περιμέναμε να ακούσουμε τι έχει να πει ο κ. Παπανδρέου. Και τι ήταν αυτό που ακούσαμε σήμερα; Ήταν έκθεση ιδεών. Με πολλές αντιγραφές και ακόμη περισσότερες πρόχειρες σκέψεις. Έκθεση ιδεών που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Είναι αδιανόητο ο κ. Παπανδρέου να απαντά στην κρίση του 2009 με θολές εικόνες για το 2012, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. για τις εκλογές, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

• «Ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε για χιλιοστή φορά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πανέτοιμο να επιτεθεί στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού, ότι βαδίζει στο γνώριμο δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας χέρι-χέρι με τη Νέα Δημοκρατία», σχολιάζει το ΚΚΕ.

• «Όσο και αν προσπάθησε ο κ.Παπανδρέου μέσα από τις ασαφείς και γενικόλογες τοποθετήσεις του, δεν έπεισε πως το νέο ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται δεν είναι το ίδιο ΠΑΣΟΚ που ήδη γνωρίζουμε», αναφέρει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

• «"Ρετρό" εμφάνιση που παραπέμπει σε εμφανίσεις Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλά "θα" χωρίς επαρκείς εξηγήσεις. Θύμιζε τον Άνθρωπο που ταλαντευόντανε για να πετύχει τον στόχο του χωρίς να ξέρει πώς να τα κάνει. Σαν ν' αλλάζεις αλυσίδα στο ποδήλατο εν κινήσει σ' ανηφόρα» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
Πηγή: skai.gr