Έτοιμος για ριζικές αλλαγές

Ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς και σε πρόσωπα, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ υπογραμμίζει τη βούλησή του να αξιοποιήσει προσωπικότητες που είναι καταξιωμένες στην κοινωνία, αλλά δεν έχουν κομματική ταυτότητα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Καραμανλής, ανακοινώνει την αυτονομία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Δημόσιας Διοίκησης και την ίδρυση υπουργείου υποδομών, με αρμοδιότητες τα δημόσια έργα και τις συγκοινωνίες. Επίσης, εκφράζει την πρόθεσή του, να επανεννώσει τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η πρόνοια θα υπαχθεί στο υπουργείο Απασχόλησης.

Έξοδος σε δύο χρόνια

Ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης των μέτρων που ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και σημειώνει ότι εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, τότε σε δύο χρόνια η χώρα θα έχει βγει από τα οικονομικά αδιέξοδα.

«Οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιος μιλάει ειλικρινά, λέγοντας τα δύσκολα και τα δυσάρεστα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι είναι ανέτοιμο και χωρίς σχέδιο, ενώ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες για να γίνει ευχάριστο.

Για τη φορολογία ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει τους χαμηλότερους συντελεστές και να μην πληρώνονται οι φόροι».

Αποκλείει συνεργασίες

Στη συνέντευξή του ο κ. Καραμανλής τάσσεται υπέρ της αλλαγής εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά η σχέση αμφίδρομης εξάρτησης ψηφοφόρου και υποψηφίου. Παράλληλα αποκλείει τη συνεργασία της ΝΔ με το ΛΑΟΣ, ενώ για την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές συνθήκες.

Ωστόσο, προσθέτει ότι η χώρα πρέπει να έχει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που θα μπορούν να προωθήσουν άμεσα αποφάσεις και όχι κυβερνήσεις «που προκύπτουν από παζάρια και διαπραγματεύσεις».

Συνάντηση με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εν τω μεταξύ, μιλώντας το Σάββατο σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών, "υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα", ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με άξονα την οικονομία.

"Ο δρόμος της ευθύνης είναι μονόδρομος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι "επιδίδεται σε έναν αγώνα αοριστολογιών και υποσχέσεων. Αντί να παρουσιάζει σχέδιο καταφεύγει σε ευχολόγια. Αντί να προτείνει λύσεις μοιράζει υποσχέσεις, για την πραγματική οικονομία φάσκουν και αντιφάσκουν. Λένε και ξελένε. Υπόσχονται και ανακαλούν. Το ΠΑΣΟΚ είναι παντελώς ανέτοιμο να παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο, το μόνο για το οποίο δηλώνουν ετοιμότητα είναι ο δανεισμός και η αύξηση του χρέους. Είναι οι ίδιοι που πήραν το χρέος στο 30% και το πήγαν στο 100% του ΑΕΠ" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του σε προσωπικούς τόνους λέγοντας "προσωπικά σας βεβαιώ πώς θα κάνω ό,τι έκανα σε ολόκληρη την πολιτική διαδρομή μου, θα επιμείνω σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο της ευθύνης, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω, ειδικά στα δύσκολα, για το μέλλον του τόπου μας. Έχω ακλόνητη πίστη στην πατρίδα μας, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τις Ελληνίδες".

Στο ερώτημα "γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τόσο καιρό αυτά που λεει τώρα", ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε είναι έκτακτα και δεν θα χρειάζονταν αν δεν υπήρχε η παγκόσμια κρίση, και πρόσθεσε ότι πολλές από τις αναγκαίες πολιτικές είχαν ήδη δρομολογηθεί αλλά η πίεση της διεθνούς κρίσης επιβάλλει επίσπευση.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις, παραλείψεις και έγιναν λάθη".
Πηγή: skai.gr