ΠΑΣΟΚ: Πόρτα εξόδου για Βερελή - Πάχτα

Δείτε τη λίστα με τα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, πατώντας ΕΔΩ

Νέα ονόματα, ανατροπές, αλλά και άρωμα γυναίκας χαρακτηρίζουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υποψηφιότητα Σημίτη, αφού η πρώτη θέση στο επικρατείας δε φαίνεται να θεωρείται δεδομένη για τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν ανακοινώθηκε επίσης ούτε η υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα, ο οποίος δε φαίνεται να επιθυμεί την κάθοδό του με σταυρό. Εκτός ψηφοδελτίων έμειναν επίσης ο Χρήστος Πάχτας, Μιχάλης Νεονάκης, αλλά και ο Χρήστος Βερελής για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της παραίτησής του μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ΜΑΝ.

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο κ. Βερελής αποδίδει εμμέσως τον αποκλεισμό του στη στήριξη που παρείχε στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την εσωκομματική διαμάχη και εκφράζει την ευχή  να μην αποτελέσει ο ίδιος  "δώρο για τη δεξιά".

Τη δυσφορία του εξέφρασε και ο Χρήστος Πάχτας λέγοντας ότι "το κόμμα δεν έδειξε θάρρος να υπερασπισθεί τη θέση του Παπανδρέου, ότι δεν τίθεται θέμα ηθικής τάξης στο πρόσωπό του".  

Τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο είναι ο μπασκεμπολίστας Κώστα Παταβούκας , οι ηθοποιοί Πέμυ Ζούνη, Άννα Φόνσου και Άννα Βαγενά, ενώ δύο νέα πρόσωπα είναι η Άννα Νταλάρα, σύζυγος του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης.
 
Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του Κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δε με φόβισαν τα δύσκολα. Ποτέ δεν κρύφτηκα μπροστά στην ευθύνη. Ποτέ δεν φυγομάχησα μπροστά στα προβλήματα». Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα του για τη διακυβέρνηση που επιθυμεί, χωρίς εκβιασμούς και εξαρτήσεις, ενώ δεσμεύτηκε για διαφανείς διαδικασίες στην στελέχωση κυβέρνησης και δημοσίου, κάτι που από πολλούς ερμηνεύτηκε και ως αυστηρό μήνυμα σε όσους επιθυμούν την εξουσία για την εξουσία. «Οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, δεν έχει θέση σε αυτό το Κίνημα. Και όσοι - επειδή το ακούω - νομίζουν ότι μπορούν - δήθεν εν ονόματι του κινήματος, να ορίζουν ή και να ράβουν κουστούμια εξουσίας, κακώς κάνουν. Θα τους μείνουν στην ντουλάπα».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση στην Κοζάνη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "καθαρό περιβάλλον", "καθαρά λεφτά" και "καθαρές κουβέντες" και  κατήγγειλε τη ΝΔ ότι δεν απορρόφησε τίποτα από το πρόγραμμα των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει η ΕΕ για "πράσινη" ενέργεια. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ  για τη ΔΕΗ είναι να προσανατολιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το βάρος τώρα του επικοινωνιακού επιτελείου της Ιπποκράτους πέφτει στην εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη όπου έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει αναλυτικά και συγκεκριμένα τον «οδικό χάρτη» -όπως τον έχει χαρακτηρίσει-, του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση .

ΝΔ: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Στη ΝΔ, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Καραμανλή το βράδυ της Πέμπτης στο MEGA, μετά την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ στη Ρηγίλλης επικρατεί ικανοποίηση από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Αιγάλεω, όπου ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα συσπείρωσης, ενώ επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για αοριστολογία και έλλειψη προγράμματος.
 
Όσο για τα ψηφοδέλτια, η ανακοίνωσή τους αναμένεται σταδιακά με την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, τόσο για το επικρατείας, όσο και για τα υπόλοιπα να είναι έντονη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατείας ο Μιλτιάδης Έβερτ δεν αποκλείεται να καταλάβει την πρώτη θέση, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα Σιούφα και η πιθανή μετακίνησή του από την Καρδίτσα στο Επικρατείας. Τέλος, ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των λεγόμενων «Βατοπεδινών», αν και πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι θεωρείται πλέον σίγουρο ότι θα είναι εκτός.

ΚΚΕ - ΣΥΝ

Κατά την ομιλία της σε εργαζομένους της ΒΙΑΝΕΞ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε «παραμύθι» το δίλημμα που τίθεται περί ακυβερνησίας και επιτέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα καταλογίζοντάς τους ίδιες προθέσεις. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκριτικής για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ενότητα παρά τους εσωκομματικούς τριγμούς και δήλωσε ανοιχτός σε μία ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε συνολικό μετασχηματισμό της οικονομίας, με αντικατάσταση του Τειρεσία από ανεξάρτητη δημόσια αρχή και πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ μίλησε για νέο μοντέλο λειτουργίας του δημοσίου τομέα με κριτήριο την κοινωνική αποτελεσματικότητα, ρήτρα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατάργηση του «μπλοκ» και της ανασφάλιστης εργασίας
 
Εκτός ο Ψινάκης

Η αναζήτηση ηχηρών ονομάτων που θα καταρτίσουν τις λίστες υποψηφίων συνεχίζεται στο ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο Ηλίας Ψινάκης δεν θα είναι τελικά υποψήφιος όμως ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του πρώην ποδοσφαιριστή Γιώργου Ανατολάκη.
Πηγή: skai.gr