Εκλογικός πυρετός

Έντονο κύμα αποχωρήσεων από τον κοινοβουλευτικό βίο, επώνυμων στελεχών των κομμάτων, παρατηρείται σε αυτές τις εκλογές

Την απόφασή της να μην είναι υποψήφια βουλευτής στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Στην επιστολή της αναφέρει πως θέλει να συμβάλει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Πολύ πιθανό να προβεί σε ανάλογη κίνηση και ο Αριστοτέλης Παυλίδης.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην κα. Μπενάκη με την οποία την ευχαριστεί για όσα προσέφερε στην πολιτική και τονίζει ότι μπορεί να προσβλέπει στη γνώση και στην εμπειρία της «κεφάλαια πολύτιμα στην κρισιμότερη μετά τη Μεταπολίτευση εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Στο ΠΑΣΟΚ, την απόφασή τους να μη θέσουν υποψηφιότητα δημοσιοποίησαν οι πρώην υπουργοίΑλέκος Παπαδόπουλος και ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Την ίδια ώρα, νέο πλήγμα για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος, με κύκλους του Κουμουνδούρου να τονίζουν ότι η απόφασή του δεν είναι προς όφελος της κοινής προσπάθειας.

Δεν αποκλείεται και η αποχώρηση Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Παράλληλα, η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, που αντιτάχθηκε στην πρόταση Τσίπρα για συλλογική ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και συγκαλεί την Τρίτη πανελλαδική σύσκεψη προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στάση που θα τηρήσει και το πολιτικό πλαίσιο που θα κινηθεί, εν όψει των εκλογών.

Την Τρίτη στις δύο το μεσημέρι θα συνεδριάσουν τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει στη σχετική εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα προεδρεύσει της Διακομματικής Επιτροπής, τα μέλη της Επιτροπής θα καθορίσουν επίσης το ανώτατο όριο των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, την εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και τις κατηγορίες αποτιμώμενων παροχών και διευκολύνσεων που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες.

Σε κομματικό επίπεδο, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ και οι περιοδείες του Κώστα Καραμανλή απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού αγώνα της ΝΔ.

Με απόφαση του πρωθυπουργού ορίζεται εκπρόσωπος του κόμματος ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ τα ψηφοδέλτια θα αρχίσουν να δίνονται στη δημοσιότητα από την Πέμπτη.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρήσεων του Πειραιά, στους οποίους είπε ότι με το ΠΑΣΟΚ η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση πιο δυνατή. Τις επόμενες ημέρες ενόψει και της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει οικολογική προεκλογική εκστρατεία, χωρίς αφισοκολλήσεις. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει ανακυκλώσιμα υλικά και θα αναλάβει τις δαπάνες καθαρισμού, όπου γίνουν προεκλογικές ομιλίες. Το κόμμα θα χρησιμοποιήσει χρήματα μόνο από την κρατική επιχορήγηση και τις εισφορές των μελών του αποκλείοντας κάθε άλλη χρηματική πηγή.

Στο ΚΚΕ, η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος δεν είναι η μή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, αλλά η εκλογική πτώση και των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αποχή δεν είναι όπλο, ενώ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% αφερέγγυος.

Στο ΛΑΟΣ, συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «είναι αστείο να χαρακτηρίζεται το ΛΑΟΣ ακραίο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη με θεωρούσαν μάλλον αριστερό».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε έναν από τους ακριτικούς νομούς της Θράκης, ενώ αναφερόμενος σε τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση μή αυτοδυναμίας επισήμανε ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί στα δύσκολα μπορούμε να βρισκόμαστε».

Τέλος, προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία όπως είπε «θέλουν και αυτοί που επιθυμούν να επηρεάζουν τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η παρουσίαση των ψηφοδελτίων θα γίνει σταδιακά τις επόμενες ημέρες η ονοματολογία καλά κρατεί.

Στη Νέα Δημοκρατία, μετά τη δήλωση Καραμανλή ότι η ώρα της κρίσης φθάνει πολλοί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να μη συμπεριλάβει τους Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό στις λίστες. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η συγκρότηση του ψηφοδελτίου επικρατείας εκεί που θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς .

Οι πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα είναι υποψήφιος και μένει να συνομιλήσει με το Γιώργο Παπανδρέου, για να αποσαφηνιστεί αν ο πρώην πρωθυπουργός Θα είναι υποψήφιος στον Πειραιά ή επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Πληροφορίες θέλουν και το Γιάννη Ραγκούση να είναι στο Επικρατείας μετά από απαίτηση του Γιώργου Παπανδρέου για να μην υπάρχει κώλυμα με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.
Πηγή: skai.gr