«Δεν παραιτούμαι. Θα τα δώσω όλα»

Την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες έγινε με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

«Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη πρόκληση, πρέπει άμεσα να εφαρμόσει πολιτικές και να πάρει δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει σε περίπτωση ήττας. «Δεν παραιτούμαι. Είμαι παλιός μαχητής και ξέρω καλά ότι η μάχη κερδίζεται. Θα τα δώσω όλα όσο ποτέ μέχρι τώρα», τόνισε.

Σε ερώτηση γιατί δεν προκάλεσε διπλές εκλογές τον Ιούνιο, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε επανειλημμένη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Εξέφρασε πάντως το παράπονό του ότι δέχεται υπερβολική κριτική. "Συνηθισμένα τα βουνά απ΄τα χιόνια", είπε.

Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, υπήρξαν παραλείψεις και δεν έγιναν πιο τολμηρά βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Ειδικά στο θέμα των αλλαγών στο χώρο της Παιδείας, 
παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που περίμενε τόσο πολύ το διάλογο. «Εάν ήμουν πίσω στο 2004, θα έλεγα: Τρεις μήνες διάλογο. Όποιος θέλει, καταθέτει απόψεις και προχωράμε».

Ιδιαίτερα αυτοκριτικός, εξάλλου, υπήρξε και στο θέμα της  Μονής Βατοπεδίου. "Πέρσι έκανα λάθος. Το είπα και το επαναλαμβάνω".

Αναφερόμενος σε όσους υπουργούς του έσπευσαν να τοποθετηθούν στο θέμα των πρόωρων εκλογών πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμπεριφορά τους ήταν εσφαλμένη. «Εγώ έχω την ευθύνη της διακυβέρνησης», είπε, ενώ αναφερόμενος στην κριτική του κ. Λιάπη, απάντησε: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται απ΄αυτές».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πιστεύω σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι το ΛΑΟΣ είναι κόμμα λαϊκισμού και με τα άκρα δε συνεργάζομαι».


Ο πρωθυπουργός απέκλεισε συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως είπε, δε δέχεται ότι υπάρχει κρίση, επιμένει στον καταγγελτικό λόγο, ενώ επιπλέον δεν υφίστανται και οι αντικειμενικές συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί στα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Ανέφερε, πάντως, ότι σε περίπτωση νίκης η σκέψη είναι να γίνουν δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση και να δοκιμαστούν πρόσωπα που βρίσκονται εκτός του άμεσου χώρου της πολιτικής.

Ο κ. Καραμανλής ερωτήθηκε και για το θέμα της διαφθοράς, λέγοντας ότι αυτή δεν προέκυψε στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της νέας ΝΔ. Σημείωσε ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς έχουν πάει στη δικαιοσύνη, ενώ ειδικά για την υπόθεση της Siemens επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει χρήματα και προκάλεσε οποιαδήποτε αρχή να ελέγξει τα βιβλία του κόμματος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή

ΠΑΣΟΚ: Κανένας λόγος για τρίτη ευκαιρία

«Αμετανόητο» για την πολιτική του η οποία έφερε την χώρα σε κρίση και «αναξιόπιστο» για το μέλλον της χώρας, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνέντευξης του Κ. Καραμανλή στην ΔΕΘ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αλαζόνα», λέγοντας ότι με τις απαντήσεις του έδειξε έλλειψη κοινής λογική και υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο για να δώσουν τρίτη ευκαιρία στον κ. Καραμανλή».

ΚΚΕ: Αποδυνάμωση

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής συγκέντρωσης στον Περισσό, ζήτησε την ενίσχυση του ΚΚΕ και την «αποδυνάμωση και των δύο κομμάτων», τονίζοντας ότι «η επόμενη ημέρα απαιτεί δυνατό λαό με δυνατό ΚΚΕ».

Ο Μάκης Μαΐλης τόνισε ότι "και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το θύμα είναι πάντα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Έρχεται αντιλαϊκή θύελλα συνεχόμενη και όχι διάρκειας δύο χρόνων, είτε βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει το λόγο".

ΣΥΝ: Άγρια πολιτική λιτότητας

Το μόνο σαφές από τη σημερινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού είναι η διετής κορύφωση της άγριας πολιτικής λιτότητας απέναντι στους εργαζόμενους και στους οικονομικά αδύνατους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.


ΛΑΟΣ: Κατώτερος των προσδοκιών

Ο κ. Καραμανλής, ήταν κατώτερος των προσδοκιών των απελπισμένων βουλευτών του και της απογοητευμένης συρρικνωμένης βάσης του κόμματος του, τονίζει το ΛΑ.Ο.Σ.

ΔΡΑΣΗ: Θεατρικές περαστάσεις

Οι εμφανίσεις του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την καλή σκηνική του παρουσίαση. Ήταν δύο εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις. Δυστυχώς οι θεατρικές παραστάσεις δεν λύνουν προβλήματα σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα "Δράση"

Απάντηση Αντώναρου:

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για άναρθρες κραυγές πανικού και τόνισε ότι "η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή χαράσσει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ολοκληρωμένο σχέδιο το δρόμο που θα οδηγήσει τον τόπο με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση" και είπε ότι "ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του απέτυχαν παταγωδώς στη θλιβερή προσπάθειά τους να οδηγήσουν τη χώρα με την αντιθεσμική τους συμπεριφορά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Με στόχο τι άλλο; Την εξυπηρέτηση των δικών τους μικροκομματικών συμφερόντων".
Πηγή: skai.gr