Ώρα για γενναίες αποφάσεις

Το τρίπτυχο νοικοκύρεμα του κράτους, αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προέταξε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε για ακόμα μία φορά υπέρ των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, τονίζοντας ότι «τώρα και χωρίς καθυστερήσεις θα πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

Αναφερόμενος στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι έγινε αποκλειστικά και μέσω για το εθνικό συμφέρον. «Οι Έλληνες έχουμε δείξει πως όταν θέλουμε, μπορούμε να καταφέρουμε πολύ σημαντικά πράγματα, όταν στις δύσκολες στιγμές προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον και βάζουμε εθνικούς στόχους. Εύχομαι να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας», είπε.

Μετά τα εγκαίνια ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα περίπτερα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Πυροσβεστικής, της Ινδίας (τιμώμενη χώρα), της Ινδίας, της Αστυνομίας και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό επιφύλαξαν μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της ΔΕΘ και φώναζαν το σύνθημα «όλοι μαζί με τον Καραμανλή».

"Θερμή" είναι όμως και η υποδοχή των διαδηλωτών.  Από τις 18.30 το απόγευμα σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα του Βενιζέλου, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Σιντριβανίου και των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα.

Πειστικές απαντήσεις


Αλλεπάλληλες ήταν οι συσκέψεις που είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με στενούς του συνεργάτες, ενόψει της αποψινής ομιλίας του στη ΔΕΘ - όπου θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του -, αλλά και της αυριανής κρίσιμης συνέντευξης Τύπου, όπου θα κληθεί να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Καραμανλής θα εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητεί για δεύτερη φορά την προσφυγή στις κάλπες, ενώ θα κληθεί να απαντήσει για όλα τα ζητήματα που έχουν τραυματίσει την εικόνα της κυβέρνησης και του ιδίου. Από την υπόθεση Βατοπεδίου, μέχρι τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ειδικά για το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «θα πρέπει να απαντήσουμε με πειστικότητα γιατί δε δώσαμε μέχρι τέλους τη μάχη, ακόμα και με τον κίνδυνο να υποστούμε την ήττα».

Ο πρωθυπουργός έχει ακόμα ένα δύσκολο έργο να επιτελέσει: Να επαναφέρει την αισιοδοξία στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και ορθώσει αναχώματα με σκοπό να πετύχει την όσο δυνατό υψηλότερη συσπείρωση, καθώς ο Γιώργος Καρατζαφέρης καραδοκεί. Όπως αφήνουν να εννοηθεί στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, «η τελευταία μάχη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή».

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής ή μη στα ψηφοδέλτια όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, το πιθανότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί σε μία γενική τοποθέτηση που θα δείχνει τις προθέσεις του και θα «φωτογραφίζει» πρόσωπα, αλλά δε ανακοινώσει ονόματα πριν την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι υπάρχει διάθεση εκκαθάρισης στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς αναζητείται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση.
Πηγή: skai.gr