Κλείσιμο

"Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση"

Στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των κομμάτων.

Τη Δευτέρα αρχίζει και τυπικά η προεκλογική περίοδος.

Το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Μιλώντας την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών στις 4 Οκτωβρίου ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει και τυπικά τη Δευτέρα με τη θυροκόλληση του προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Θησείο για τα 35 χρόνια απο την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε αυτοδυναμία για να σταματήσει η ακυβερνησία.

Έκανε λόγο για νέα αρχή και πορεία εθνικής ανάτασης επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του θα συγκρουστεί με κάθε αντίληψη και κατεστημένο.

Δεσμεύτηκε για αναδιανομή του πλούτου και ανασυγκρότηση του κράτους τονίζοντας ότι απέναντι σε μία εξουσία εξαρτημένη απο συμφέροντα θα υπάρξει μία ηγεσία που δε θα χρωστά σε κανένα.

Σε πανστρατιά κάλεσε το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα, με στόχο να αποδυναμωθούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι επιδιώκουν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Αλέκος Αλαβανος για το αν θα συμμετάσχει και με ποιο τρόπο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δέσμευση του κ. Παπανδρέου η σύσταση ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης. Για το σώμα επιθεωρητών ελέγχου ανέφερε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να λειτουργεί αυτόνομα.

Χαρακτήρισε ξεπερασμένο τον υπάρχοντα περιφερειακό σχεδιασμό για τους ΧΥΤΑ τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να εναρμονιστούμε με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την οικοδομική δραστηριότητα ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνεται σε οργανωμένους οικισμούς, με στόχο την τόνωση της οικονομίας και διασφάλισης του περιβάλλοντος.

Δεν συνιστά θέμα διχόνοιας στην ΝΔ η μη υποψηφιότητα Λιάπη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ η ευρωβουλευτής Μαριέτα Γιαννάκου.

Παραδέχτηκε ότι η ΝΔ έκανε λάθη και επισήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές το σημαντικό είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα του τόπου.

Μαθηματικός τύπος ο οποίος μας δείχνει εάν το πρώτο κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι
:

Ποσοστό πρώτου κόμματος x (επί) 260 (είναι οι έδρες που μοιράζονται αναλογικά) : (δια) συνολικό ποσοστό των κομμάτων που έχουν μπει στη Βουλή + (συν) 40 (το μπόνους των εδρών που δίνονται στο πρώτο κόμμα.
Πηγή: skai.gr