Σκηνικό ακραίας πόλωσης

Με τη θυροκόλληση – την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου - του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής αρχίζει και τυπικά η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Εξάλλου, από την ερχόμενη Δευτέρα ανακαλούνται όλες οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, ενώ «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η σύγκληση της διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει για τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, καθώς και για άλλες διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αντικατασταθούν ως είθισται οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο κ. Καραμανλής έστειλε στους υπουργούς του μήνυμα ενότητας και συστράτευσης ενόψει του εκλογικού αγώνα.

Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια όπου τον ενημέρωσε για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την 4η Οκτωβρίου, και στη συνέχεια απηύθυνε νέο διάγγελμα στον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια του οποίου επανέλαβε ότι χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «το 2010 και τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι κρίσιμα για την εθνική οικονομία». Παράλληλα ο πρωθυπουργός επέρριψε για ακόμα μία φορά ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «θα προκαλούσε καταστροφική προεκλογική ατμόσφαιρα λόγω της στάσης του στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κ. Καραμανλής ομολόγησε την αποτυχία του και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει διευθετήσεις και πελατειακές μετατάξεις.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, επικρατεί ευφορία ενώ στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ουσιαστικά προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο Θησείο με αφορμή την 35η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος.

Σε πανστρατιά κάλεσε το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα , με στόχο να αποδυναμωθούν Νέα Δημοκρταία και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι επιδιώκουν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, με μία σκληρή του ανακοίνωση ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μιχάλης Λιάπης γνωστοποιεί ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης κάνει λόγο για παραλογισμό και αναρωτιέται «με τι επιχειρήματα και με τι ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε από τους δικούς μας ψηφοφόρους να δώσουν τη μάχη, όταν δεν τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της 4ετίας;».

Τέλος, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Βερελής δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του καριέρα, ενώ την προσχώρησή του στο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, και στην συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς ο κ. Καραμανλής θα ξετυλίξει την προεκλογική του στρατηγική, ενώ θα κληθεί να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα.
Πηγή: skai.gr