Τέλος στην εκλογολογία, πάμε σε εκλογές

«Νωπή λαϊκή εντολή» ζήτησε ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως είπε, τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και καθοριστικά για την πορεία της οικονομίας, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή εκλογών, και εξαπολύοντας παράλληλα δριμύτατη επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζεται σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα, «το οποίο πλέον δεν υπάρχει γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προκαλέσει εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε αυτή τη στάση «συμπεριφορά ακραίας ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον ίδιο τον τόπο» και ξεκαθάρισε ότι πάμε τώρα σε εκλογές, καθώς η χώρα δεν θα αντέξει μια μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο. «Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει μία και μόνη διέξοδο: Ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα μοιράσουμε υποσχέσεις και δεν θα προσπαθήσουμε να παραπλανήσουμε τους πολίτες. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και ειλικρινείς. Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα και στον εύκολο δρόμο που είναι επιλογή ανευθυνότητας και οδηγεί τελικά σε αδιέξοδο».

«Ο δύσκολος δρόμος είναι πρόταση ευθύνης που ανταποκρίνεται σε πιεστικές συγκυρίες, αλλά οδηγεί σταδιακά στην ανάπτυξη και σε μια οικονομία με γερά θεμέλια και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Αντίθετα, ο εύκολος δρόμος αν και αρχικά ευχάριστος, τελικά θα βαθύνει την κρίση και θα φέρει πολύ σκληρότερα μέτρα με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τρεις θα είναι οι βασικές προτεραιότητές του από εδώ και πέρα: «Πρώτον ο αυστηρότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών, δεύτερον ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής η οποία όπως είπε είναι εστία κοινωνικής αδικίας και τρίτον οι διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να κάνει και την αυτοκριτική του, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα έπρεπε να έχει κάνει βαθύτερες τομές, αγνοώντας το κόστος και την κριτική.

«Επενδύουμε στην ωριμότητα των πολιτών. Σε αυτούς εναπόκειται ποια οικονομική πολιτική και ποιες αντιλήψεις θα επιλέξουν», κατέληξε ο πρωθυπουργός χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, προσθέτοντας ωστόσο ότι το μεσημέρι της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου.

Αντιδράσεις:

ΠΑΣΟΚ: «Σήμερα αναμετρόνται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και επιλογές. Από τη μία βρίσκεται μια πολιτική αδιαφανούς διακυβέρνησης της χώρας, η οποία και μας έφερε στη σημερινή τραγική κατάσταση, και από την άλλη έχουμε μια προοδευτική λύση, η οποία βασίζεται σε αρχές δικαίου», δήλωσε μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Ελλάδας χτίζει ένα μεγάλο όραμα. «Έχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, έχουμε προτείνει λύσεις αξιόπιστες που σέβονται τις ελπίδες του ελληνικού λαού, λύσεις εφικτές, δίκαιες που υπηρετούν τον πολίτη, και έχουμε τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ανακοίνωσε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες γίνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλουν και μπορούν να πάρουν θέση υπέρ του λαού για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. «Ο λαός πρέπει να πάρει θέση επίθεσης για τη νέα λαίλαπα που έρχεται», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

ΛΑΟΣ: «Στα δύσκολα ο Καραμανλής διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες", σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομηχάνους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια. Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο. Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: skai.gr