Αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές στη βορειανατολική Αττική, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Για κατοικίες μέχρι 120 τ.μ. που καταστράφηκαν ολοσχερώς η αποζημίωση ορίζεται στα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ για επισκευές, θα δοθούν το ανώτερο μέχρι 450 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αντιπλημμυρικά έργα, στη χάραξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Αναφορικά με το ΧΥΤΑ Γραμματικού, διευκρινίστηκε ότι θα προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός της δημιουργίας του.

Δεν θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Αποφασίστηκε, επίσης, έκτακτη επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ στις Νομαρχίες και τους Δήμους που επλήγησαν για την κάλυψη άμεσων αναγκών. 

Επιπρόσθετα, η Περιφέρεια Αττικής θα εφοδιαστεί με σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης εστιών φωτιάς και θα συνδεθεί με δορυφόρο - κατά το πρότυπο της Πάρνηθας - προκειμένου να παρακολουθείται η σχεδιαζόμενη αναδάσωση και να γίνεται εποπτεία της περιοχής.

Παράλληλα, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ομόφωνα, κατά τη συνεδρίασή της, να δώσει 500.000 ευρώ στους πυρόπληκτους δήμους και κοινότητες της Αττικής.

Την ίδια στιγμή, την απαγόρευση του κυνηγιού και της βοσκής στις καμένες εκτάσεις της Αττικής και άλλων έξι νομών ζητάει με επιστολή του προς του περιφερειάρχες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα αποζημιώσεων συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δημάρχων και των δασικών υπηρεσιών της χώρας ώστε να λύνονται με ομαλό τρόπο οι διαφορές τους αναφορικά με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων. ΄

Επίθεση Αντώναρου στο ΠΑΣΟΚ

Για "θεατρινίστικη αυτοσυγκράτηση στο θέμα των πυρκαγιών, που διήρκεσε μόλις 48 ώρες" κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Πρόσθεσε ότι η αμετροέπεια και ο λαϊκισμός είναι στο DNA της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ επέρριψε στην κυβέρνηση την απόλυτη ευθύνη "για τα εγκλήματα του 2007 και του 2009", λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο και οδηγήθηκε σε νέο όλεθρο.

Απάντηση Παπακωνταντίνου

"Στο DNA της ΝΔ βρίσκεται η ανικανότητα,η φαυλότητα κι η αναλγησία", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου."Δεν ζήτησαν ούτε μια συγγνώμη,κανείς δεν είχε το φιλότιμο να αναλάβει τις ευθύνες και έχουν το θράσος να επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε και σημείωσε ότι "αυτά που ακούμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι απαράδεκτα και προσβάλλουν την νοημοσύνη και την ευαισθησία του ελληνικού λαού".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι "είναι υποχρέωσή μας να ελέγχουμε κι όταν κάτι δεν πάει καλά να το λέμε, όπως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να κυβερνά",προσθέτοντας ότι "η σημερινή νηφάλια και εμπεριστατωμένη κριτική στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Χ. Καστανίδη και Σ. Κουβέλη έγινε με βάση το πλαίσιο που έθεσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην χθεσινή του δήλωση".

Πηγή: skai.gr