Συνθήκες παρατεταμένης κρίσης

Στη λήψη σκληρότερων μέτρων αναγκάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση υπό το βάρος των εξαιρετικά δυσμενών εκθέσεων των διεθνών οργανισμών που προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης από 1,3% - 1,7%.

Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα δημόσια έσοδα δείχνουν να οδεύουν προς κατάρρευση, ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί, ενώ στο αρνητικό κλίμα έρχεται να προστεθεί και η νέα γρίπη.  Όπως αναφέρει  η «Καθημερινή της Κυριακής», παράγοντες της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το κόστος στον προϋπολογισμό θα είναι τεράστιο και ήδη οι υπηρεσίες του γενικού λογιστηρίου του κράτους υπολογίζουν επιπλέον δαπάνες από αυτές που έχουν προϋπολογισθεί για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπουν: έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των δημοσίων εσόδων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, κυρίως αυτών που απολαμβάνουν τα υψηλά εισοδήματα.

Το μέτρο της εισφοράς και στις επιχειρήσεις έχει τεθεί εδώ και καιρό στο τραπέζι, ωστόσο αρχικώς είχε αποκλειστεί από την κυβέρνηση με την αιτιολογία ότι πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη. Εάν τελικά το μέτρο της έκτακτης εισφοράς και στις επιχειρήσεις αποφασιστεί φέτος, πιθανόν να εισπραχθεί το 2010.

Σχεδόν βέβαιο εξάλλου θεωρείται το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και το 2010, μία τακτική που εφαρμόσθηκε και φέτος ικανοποιώντας εκτός από την Κομισιόν και τους διεθνείς οργανισμούς.

Κρίση, γρίπη και εκλογές

Ιδιαίτερα προβληματισμένος φέρεται ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ακόμα και το Σεπτέμβριο, αν και κορυφαίοι υπουργοί εισηγούνται στον κ. Καραμανλή αφενός να μετακυλίσει στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο και αφετέρου να μην προχωρήσει σε εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι, με το σκεπτικό ότι θα ήταν «ανεύθυνη» η προκήρυξη των εκλογών με το ζήτημα της νέας γρίπης σε έξαρση.

Το βασικό επιχείρημα υπέρ της πρόωρης προσφυγής είναι η δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και τα νέα μέτρα που θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο τον Οκτώβριο.

Προκειμένου να διαμορφώσει το κυβερνών κόμμα ένα πιο... φιλικό εκλογικό περιβάλλον μέχρι το φθινόπωρο επιστρατεύτηκε για πολλοστή φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πύκνωσε σημαντικά τις παρουσίες του (αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία, Πυροσβεστική, ΚΕΠ κ.ά.), ενώ ετέθη επικεφαλής του κυβερνητικού σχεδιασμού για την προετοιμασία της χώρας εν αναμονή πιθανής πανδημίας από τη νέα γρίπη.

Στην ίδια λογική επισπεύθηκε η ανακοίνωση πρωτοβουλιών και μέτρων που εκτιμάται ότι θα έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως τα επιδόματα για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτιρίων και κατοικιών, τα επιδόματα για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.

Νέα δημοσκόπηση

Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα της Κυριακής».

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,2% και ακολουθούν η ΝΔ με 26,3%, το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΛΑΟΣ με 5%, ο ΣΥΝ με 4,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,8%.

Στο ερώτημα πότε πρέπει να γίνουν εκλογές, το 46,8% δηλώνει στο τέλος της τετραετίας και το 44,2% το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Τέλος, ποσοστό 42,2% των ερωτηθέντων αξιώνει από τον πρωθυπουργό σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή