Χάλκη και τουρκική μειονότητα στη Θράκη επαναφέρουν οι Τούρκοι

Να συνδέσει εμμέσως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επιχείρησε εκ νέου η Τουρκία.

Όπως είπε ο διαπραγματευτής της για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, η χώρα του αναζητεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την επαναλειτουργία της Χάλκης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μία τουρκική μειονότητα η οποία έχει ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα καλής θέλησης, εννοώντας τη Χάλκη, και κατέληξε λέγοντας: «Αναμένουμε την επίδειξη του ίδιου καλοπροαίρετου πνεύματος και από την Ελλάδα».

Άνοιγμα νέων κεφαλαίων

Ο τούρκος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς τόνισε ότι στόχος μας είναι το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων κατά την διάρκεια της επόμενης (σουηδικής) εξάμηνης προεδρίας της Ένωσης και σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν μία ηλιόλουστη και θερμή χώρα (σ.σ. η Κύπρος) να εμποδίζει με το βέτο της την διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την Ένωση του κεφαλαίου, που καλύπτει τα θέματα της ενέργειας, αγνοώντας το τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες κάθε χειμώνα».

Από πλευράς Κομισιόν ο αρμόδιος για την διεύρυνση γενικός διευθυντής Μαικλ Λι εξέφρασε την ελπίδα επί σουηδικής προεδρίας ν ανοίξουν προς διαπραγμάτευση και τα κεφάλαια που αφορούν στο περιβάλλον, την πολιτική ανταγωνισμού, την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση, αλλά και να υπάρξει θετική έκβαση και για τα κεφάλαια τα σχετικά με την ενέργεια , την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Πηγή: Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες