Στα ύψη δυσαρέσκεια – ανασφάλεια

Απογοήτευση από την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων εξακολουθούν να βιώνουν οι πολίτες, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», ενώ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αδυνατεί να διαμορφώσει όρους αυτοδυναμίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί την οικονομία ως το σημαντικότερο πρόβλημα και ακολουθεί η ανεργία (με 42%, έναντι 38% το Μάιο), ενώ «άλμα» από το 2% στο 18% κάνει το ζήτημα της μετανάστευσης, και ανεβαίνει στην τρίτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων. Στα προβλήματα κατατάσσονται επίσης η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, η τάξη και ασφάλεια, η λειτουργία της δημόσια διοίκησης, της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.

Εξάλλου, δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης δηλώνει το 84% των πολιτών, αλλά αντίστοιχα δυσαρεστημένο και με την αντιπολίτευση είναι το 79%, ενώ ποσοστό 45% απαντά ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Άνοδο σημειώνει ο ΛΑΟΣ που παραμένει πρώτος με ποσοστό 30% στην ερώτηση «ποιο κόμμα κάνει καλύτερη αντιπολίτευση» και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 25%, το ΚΚΕ με 18% και ο ΣΥΡΙΖΑ που έπεσε στα μισά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα στο 7%.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, θετικό πρόσημο έχει μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου με 8%. Αντιθέτως, όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο, με μεγαλύτερο αυτό του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το -27%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και το Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 38% παραμένει ο Κώστας Καραμανλής . Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει άνοδο στα ποσοστά του από το 31% στο 35% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ενώ ο πρωθυπουργός είχε κάμψη από το 44% στο 38%.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων με ποσοστό 56% εκτιμά ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές και το 33% ότι μάλλον θα εξαντληθεί η τετραετία, ενώ στο ερώτημα εάν χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές οι πολίτες είναι μοιρασμένοι, με τους μισούς να θεωρούν ότι μάλλον δε χρειάζεται και σχεδόν τους άλλους μισούς (ποσοστό 47%) ότι χρειάζεται.

Τέλος, στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 64% έναντι της ΝΔ με 18%
Πηγή: skai.gr