Αποτίμηση των αποτελεσμάτων

Η αποχή που έφθασε στο 47,37% και μετακίνηση των ψηφοφόρων απασχολούν τα επιτελεία των κομμάτων την επομένη των ευρωεκλογών.

Νίκη που επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε πορεία εξουσίας, θεωρούν στην Ιπποκράτους την διαφορά 4,35 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας.  Σημειώνουν ότι είναι η πρώτη μεγάλη νίκη του κόμματος σε ευρωεκλογές μετά από 15 χρόνια. Συγκεντρώνει 36,65% και η ΝΔ 32,29%.

Στις προηγούμενες το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει με διαφορά της τάξεως του 9%.

Την ίδια ώρα, Ρηγίλλης και Κυβέρνηση ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως μήνυμα για άμεσες διορθωτικές κινήσεις προς ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

Στο εσωτερικό της ΝΔ εκτιμάται ότι ανοίγει ένας κύκλος εσωστρέφειας με στελέχη να επισημαίνουν την ανάγκη ο κ. Καραμανλής να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό και διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Για επιβράβευση της ιδεολογικής καθαρότητας και της πολιτικής συνέπειας κάνουν λόγο στελέχη του ΚΚΕ αναφερόμενα στο εκλογικό ποσοστό του κόμματός τους που ανέρχεται στο 8,35%, το οποίο ωστόσο υπολείπεται από αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών (9,48).

Προβληματισμός επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 4,7% που έλαβε είναι μεγαλύτερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά δυσανάλογο με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μεγάλη άνοδο.

Σημαντική νίκη 7,15% κατέγραψε το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Την πρώτη εμφάνιση στις ευρωεκλογές κάνουν οι Οικολόγοι πράσινοι που έλαβαν 3,49%.

Ο υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στο 99,99% της ελληνικής επικράτειας (20.530 εκλογικά τμήματα, έναντι συνόλου 20.532).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ παίρνει 36,65% (1.878.696 ψήφοι), η Νέα Δημοκρατία 32,29% (1.655.461 ψήφοι), το ΚΚΕ 8,35% (428.209 ψήφοι), ο ΛΑΟΣ 7,15% (366.562 ψήφοι), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,70% (240.865 ψήφοι) και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,49% (178.952 ψήφοι).

Για πρωτόγνωρη αποχή έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Συμπλήρωσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που απείχαν ήταν ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έφυγαν από το κόμμα και τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε γρηγορότερα και καλύτερα.

Η εικόνα του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
Η κυριαρχία της Κεντροδεξιάς, η αδυναμία των σοσιαλιστών να επωφεληθούν πολιτικά από την οικονομική κρίση, η άνοδος των Οικολόγων και η σημαντική ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών, είναι η εικόνα του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η επικράτηση των κεντροδεξιών ανοίγει το δρόμο για την ανανέωση της θητείας του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα κεντροδεξιά κόμματα αναμένεται να καταλάβουν τις 267 από τις 736 έδρες και τα κεντροαριστερά τις 159.

Τρίτη πολιτική δύναμη παραμένουν οι φιλελεύθεροι με περίπου 85 ευρωβουλευτές.

Σημαντική αύξηση της δύναμής τους είχαν οι οικολόγοι.

Δυναμική αναμένεται και η παρουσία των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών κομμάτων με 60 ευρωβουλευτές. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε την Κυριακή στο 43,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1979.
Πηγή: skai.gr