Κλείσιμο

Βαρόμετρο η αποχή

Βαρόμετρο για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χθεσινές εκλογές στην Κύπρο καταγράφηκε αποχή 41,12%, η μεγαλύτερη στα χρονικά των εκλογικών αναμετρήσεων της χώρας, ενώ στην Ιταλία η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται σήμερα, καθώς χθες προσήλθε στις κάλπες μόλις το 17% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 45%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής είχαν σημειωθεί το 1999.

Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς κατάλογους σε όλη την ΕΕ ανέρχονται στους 375 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Στα 19 από τα συνολικά 27 κράτη – μέλη της ΕΕ η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή και το πανευρωπαϊκό ποσοστό συμμετοχής θα ανακοινωθεί γύρω στις 21.00 ώρα Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η δεινή οικονομική κρίση που πλήττει όλη ανεξαιρέτως την ΕΕ αναμένεται να πριμοδοτήσει εκλογικά τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

Στη χώρα μας, χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα exit polls και γύρω στις 23:00 θα έχει ανακοινωθεί – σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών – περίπου το 15% των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Από τις 18:00 o ΣΚΑΪ 100,3  (live εικόνα από το ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ) και από τις 19:00 η Τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα καλύψουν δημοσιογραφικά τις ευρωεκλογές. Από το ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ οι Άρης Πορτοσάλτε, Κατερίνα Ακριβοπούλου, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Γιάννης Καραβίδας και από το στούντιο της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη με τους Αλέξη Παπαχελά, Πάσχο Μανδραβέλη, Έλλη Τριανταφύλλου, Τάκη Καμπύλη. Ζωντανές συνδέσεις με τα επιτελεία των κομμάτων, αναλύσεις, προγνωστικά, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού ερμηνεύει ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue.

Πηγή: skai.gr