Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία

Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στα 20.435 τμήματα της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ανέφερε πως όλα εξελίχθηκαν ομαλά, εκτίμησε δε πως ως τις 10 μ.μ. θα υπάρχει μια σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων.

Τρία εκλογικά τμήματα στο Νέο Κόσμο άνοιξαν με καθυστέρηση, γιατί ο δήμος Αθηναίων παρέδωσε λάθος κλειδιά.
Με καθυστέρηση άνοιξαν και τα τμήματα στον Πύργο Υπάτης και στο περιβόλι Φωκίδας. Σε τέσσερα τμήματα στην Ηλιούπολη δεν παρουσιάστηκαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Θύμα ληστεία έπεσε νωρίς το πρωί της Κυριακής ο δικαστικός αντιπρόσωπος του 115 εκλογικού τμήματος στα Πατήσια. Κατευθυνόμενος προς το εκλογικό τμήμα, άγνωστος του άρπαξε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, μαζί με τα κλειδιά της κάλπης, την οποία άνοιξε τελικώς η αστυνομία.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκλογείς οι υπηρεσίες των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας θα είναι ανοιχτές.

Ανοιχτά θα είναι και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στην πλατεία Συντάγματος, τον Πειραιά και τους Αμπελοκήπους.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr , από τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1500 τα ΚΕΠ και τις Νομαρχίες.

Ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέτει δύο τηλεφωνικές γραμμές για πληροφορίες: το 15-95 και το 210-5277001-4.

Για την ψηφοφορία χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο ασθενείας.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια.

Δηλώσεις πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Το εκλογικό του δικαίωμα στα Γιάννενα άσκησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Είναι πολύ σημαντική μέρα. Είναι θεσμός, εξισορροποιητικός της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και πρέπει να ενισχυθεί", δήλωσε ο κ. Παπούλιας

"Με την ψήφο μας εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος ψήφισε στο 1ο ολοήμερο σχολείο της Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε ότι θέλουμε μια πιο κοινωνική Ευρώπη και στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι με σύμμαχο τον πολίτη προχωρούμε μπροστά. Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης πως με υπευθυνότητα διασφαλίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Νέα Ερυθραία, είπε πως σήμερα είναι ημέρα δύναμης του πολίτη, ημέρα ελπίδας για μια νέα αρχή.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι ξέφτισε το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ώρα – είπε- ο λαός να δοκιμάσει την δύναμη του για να μπορεί να ελπίζει στο άμεσο μέλλον.


Τούτη την ώρα η δύναμη είναι στα χέρια των πολλών και σε όσους το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν φωνή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, που ψήφισε στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Πανόρμου στους Αμπελοκήπους. Πρόσθεσε ότι όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε ένα ορμητικό ποτάμι για να αλλάξουν τα πράγματα. Ο ΣΥΝ είπε επίσης ανοίγει δρόμους για πιο αποφασιστική ενίσχυση της κοινωνίας στους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έρχονται.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι αναμένουμε τα αποτελέσματα με αισιοδοξία. Τόνισε ότι είναι ώρα να "σταματήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στα έργα".

"Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι εδώ, έχουν ήδη μετασχηματίσει το πολιτικό τοπίο κι έχουν επιβάλλει την οικολογική ατζέντα στη θεματολογία, παρ΄ όλες τις προσπάθειες κάποιων να πετάξουν τη μπάλα έξω από το γήπεδο", δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στις 10.15, στο 8ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.
 
Στις κάλπες κάλεσε τους ψηφοφόρους ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, τονίζοντας μέσω του ΣΚΑΪ ότι «η αποχή ενισχύει τα άκρα». Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, οι παράνομες χωματερές και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ελλάδας, ενώ ακολουθούν η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ποιότητα νερού. Αναφορικά με επιθέσεις και κόντρες που ο ίδιος δέχθηκε από Έλληνες και ξένους πολιτικούς, ο κ. Δήμας ομολόγησε ότι έχει δεχθεί ακόμα και απειλές και επισήμανε ότι «όταν ασκείται κριτική από πλευράς ΕΕ, αυτό δεν αρέσει στις κυβερνήσεις».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές.
Εξέφρασε την ελπίδα ο ελληνικός λαός να καταλάβει, γιατί εκλέγεται το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που παίζει διαρκώς και μεγαλύτερο ρόλο στην εσωτερική ζωή της Ελλάδος, κάτι που ο ελληνικός λαός δεν το έχει ακόμα καταλάβει.
Πηγή: skai.gr