Διευρύνει το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ

Διεύρυνση της "ψαλίδας" μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, δυσαρέσκεια για τον δικομματισμό από την κοινή γνώμη και αδυναμία των παραδοσιακών μικρών κομμάτων να "εισπράξουν" τη δυσαρέσκεια αυτή, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα του 7ου και τελευταίου κύματος του βαρόμετρου της Pubic Issue για το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στις 21:00.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής υπάρχει ασάφεια σχετικά με το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί τρίτο την 7η Ιουνίου, ενώ περίπου 6% των πολιτών κατευθύνεται σε μικρότερα κόμματα όπως η Δράση, οι Κυνηγοί ή η Δημοκρατικοί.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς θεωρεί ότι η αποχή αποτελεί άγνωστο παράγοντα για τις ευρωεκλογές.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, που δεν περιλαμβάνει την αποχή και τις αρνήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 37%, η ΝΔ ακολουθεί με 32%, ΚΚΕ και Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν από 7%, ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 6% και ΛΑΟΣ 5% (φωτό 1). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 6%.

Σε σχέση με το 6ο κύμα της δημοσκόπησης το ΠΑΣΟΚ σημειώνει αύξηση των ποσοστών του κατά 5% (37% έναντι 32%), η ΝΔ καταγράφει αύξηση κατά 3,5% (32 έναντι 28,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν επίσης αύξηση κατά 1% (7% έναντι 6%), ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παραμένουν σταθερά στα ποσοστά τους.

Βάσει της πρόθεσης ψήφου του 7ου κύματος του βαρόμετρου οι έδρες που θα καταλάμβαναν τα ελληνικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο είναι 8 για το ΠΑΣΟΚ, 7 για τη ΝΔ, από 2 για ΚΚΕ, Οικολόγους Πράσινους και ΣΥΡΙΖΑ, και 1 έδρα για το ΛΑΟΣ.(φωτό 2).

Ως προς την τελική συσπείρωση των κομμάτων τη μεγαλύτερη εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 72,5%. Ακολουθούν του ΚΚΕ με 61%, της ΝΔ με 56,5%, του ΛΑOΣ με 51,5% και τέλος του ΣΥΡΙΖΑ με 45,5%.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τα δύο μεγάλα κόμματα κατά ηλικιακή κατηγορία, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί υπεροχή στις ηλικίες από 18 ως 64 ετών, ενώ η ΝΔ υπερέχει στην κατηγορία από 65 ετών και άνω (φωτό 3).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Ιουνίου σε 1001 άτομα.

Δείτε τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου πατώντας ΕΔΩ. Για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της αποχής πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: skai.gr