Κλείσιμο

Το πρώτο Debate στο ΣΚΑΪ

Στα ερωτήματα των ακροατών του ΣΚΑΪ 100,3 αλλά των χρηστών του ΣΚΑΪ.gr απάντησαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων. Τα ερωτήματα που τέθηκαν είχαν να κάνουν με την Παιδεία, τα εργασιακά, την μεταναστευτική πολιτική, την μπλε κάρτα, το περιβάλλον και άλλα θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου αναφέρθηκε στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι είναι ένα υπερεθνικό σύστημα που έχει τις δικές του αρμοδιότητες.

Για τα κολέγια, είπε ότι η Ευρώπη έχει τον μεγαλύτερο λόγο σε θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό στην Παιδεία. Τόνισε ότι όσοι πολέμησαν το άρθρο 16 έκαναν σοβαρό λάθος και πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί.

Η κ. Γιαννάκου τάχθηκε υπέρ της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ για την μπλε κάρτα είπε πως κάποιοι άνθρωποι, όπως οι επιστήμονες πρέπει να κινούνται ελεύθερα στην Ευρώπη.

Για τα εργασιακά είπε πως έχουν να κάνουν με την εθνική πολιτική, ενώ αναφερόμενη στα προγράμματα stage είπε πως είναι μόνο για επαγγελματική εμπειρία.

Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι και ζήτημα εκπαίδευσης της αειφορίας, είπε η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ λέγοντας πως τα θέματα αυτά –του περιβάλλοντος- δεν είναι καινούρια. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σοβαρό το θέμα του Ασωπού.

Η Συλβάνα Ράπτη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν καθώς η ψήφος είναι δικαίωμα απέναντι στην δημοκρατία. Είπε ότι όποιος δεν ψηφίσει είναι σαν να επιλέγει τον τρόπο που θα ζει, κάποιος άλλος.

Για τα κολέγια, η κ. Ράπτη είπε ότι ο υποψήφιος πρέπει να κάνει την επιλογή του με γνώμονα την ποιότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όπως είπε, πρέπει να ελέγχεται η ποιότητα των καθηγητών και το πρόγραμμα σπουδών.

Τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ προτεραιότητα είναι η δωρεάν παιδεία και η εκπαίδευση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δεν έχουμε συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική με αποτέλεσμα να ζούμε όσα ζούμε στο κέντρο της Αθήνας, είπε η Συλβάνα Ράπτη. Τόνισε ότι η διμερής μεταναστευτική πολιτική με την Τουρκία έχει παγώσει και αναρωτήθηκε γιατί να συμβαίνει αυτό.

Κάθε παιδί που παίρνει μέρος στο Stage εισπράττει ένα κλείσιμο του ματιού από την πολιτεία. "Μπες τώρα, και βλέπουμε...", είπε η Συλβάνα Ράπτη. Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη για μια πιο κοινωνική Ευρώπη.

Για τον Ασωπό είπε πως το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαία την πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρμαχος του Περιβάλλοντος.

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, είπε πως η συμμετοχή του κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, προβάλει τα συμφέροντα των εργαζομένων και καταψηφίζει κάθε τι αντιλαϊκό.

Για τα κολέγια ανέφερε πως το βασικό πανανθρώπινο δικαίωμα στη μόρφωση έχει γίνει εμπόρευμα, επισημαίνοντας πως το σχολείο όπως είναι σήμερα είναι ανεπαρκές.

Αναφορικά με την κοινή μεταναστευτική πολιτική, η κ. Μανωλάκου είπε πως αυτή υπάρχει και είναι απάνθρωπη. Σημείωσε ότι παίρνουμε κάποιους μετανάστες για την συγκέντρωση υπεραξίας και κερδών και τους άλλους τους διώχνουμε.

Εμφανίστηκε επικριτική για τα stage λέγοντας πως τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται χειρότερες και κακοπληρωμένες εργασιακές σχέσεις.

Έκανε για έγκλημα στον Ασωπό τα τελευταία 10 χρόνια. Είπε πως λύση θα είναι η σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα.

Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλλα κάλεσε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν καθώς όπως είπε ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο ευρωκοινοβούλιο θα είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάμε -όπως είπε- σε νέες μορφές απασχόλησης.

Τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Πρέπει να υπάρξει κοινή μεταναστευτική πολιτική, είπε ο κ. Τζαβέλα. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα έδωσε ανοιχτά την εικόνα ότι είναι χώρα υποδοχής.  Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και για πρώτη φορά συγκροτείται ένα όργανο απώθησης. Αναρωτήθηκε ποια είναι η δραστηριότητα της χώρας μας στον διαπολιτιστμκό διάλογο και επισήμανε την ανάγκη να προετιμαστεί ο λαός διαφορετικά -όπως είπε- θα οδηγηθούμε σε ακρότητες.

Για τα προγράμματα stage είπε πως αυτά αποτελούν μια καλή εργασιακή εμπειρία. Πρότεινε το θέμα του Ασωπού να να έρθει στην ευρωβουλή, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία και ομοφωνία των κομμάτων.

Ο Στέφανος Μάνος, επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του κόμματος «Δράση», είπε πως όσοι αποφάσισαν να φύγουν το τριήμερο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε πως το ΠΑΣΟΚ αλλάζει συνεχώς θέση, ενώ ο ίδιος τάχθηκε υπέρ την δημοψηφισμάτων ώστε ο λαός να μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις.

Για τα κολέγια ο κ. Μάνος είπε ότι υπάρχει βαθύτατη τυπολατρία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως η ουσία είναι να έχουμε καλή παιδεία κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. Ο κ. Μάνος είπε επίσης ότι υπάρχει πλήθος εκπαιδευτικών οι οποίοι όμως δεν αξιολογούνται. Κάλεσε την κυβέρνηση να αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς και να μπαίνουν στο επάγγελμα και νέοι συνάδελφοι τους.

Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να βγει και να πει στο λαό για τον αριθμό των λαθρομεταναστών που έχουν εισέλθει στη χώρα μας. Έκανε λόγο για κράτος οπερέτα, επισημαίνοντας ότι οι μετανάστες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Χαρακτήρισε σκάνδαλο κάποιος να είναι στα stage για 4 χρόνια, ενώ ζήτησε να αυξηθούν οι μισθοί αλλά και οι επιδόσεις των εργαζομένων.

Τέλος είπε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ανύπαρκτο επισημαίνοντας πως δεν μπορεί ο ΣΚΑΪ να αναλαμβάνει το ρόλο του ελεγκτή.
Πηγή: skai.gr