Μειώνει τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία

Πρώτο, αλλά με υποχώρηση των ποσοστών του, παραμένει το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το 5ο κύμα του κυλιόμενου προεκλογικού βαρόμετρου της Public Issue, του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στις 21:00.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει πτώση 1% στην πρόθεση ψήφου, και η διαφορά του με τη ΝΔ μειώνεται στο 3,5% (φωτό 1), ενώ δημοσκοπική κάμψη σημειώνει και το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων με 8%, αν και παραμένει τρίτο κόμμα.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν επίσης τα ποσοστά τους επωφελούμενα της πτώσης του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων Πράσινων, με το ΚΚΕ να "προσπερνά" το ΣΥΡΙΖΑ που υποχωρεί στην 5η θέση στην πρόθεση ψήφου.

Σχολιάζοντας την δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής την απέδωσε σε μια τάσης αποσυσπείρωσης και χαλάρωσης των οπαδών του, καθώς θεωρούν βέβαιη τη νίκη του κόμματός τους στις εκλογές.

Συγκεκριμένα (φωτό 3), το ΠΑΣΟΚ καταγράφει 32% στην πρόθεση ψήφου (-1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), η ΝΔ παραμένει σταθερή στο 28,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 8% (-0,5%), το ΚΚΕ 6,5% (1,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 6% (0,5), και ΛΑΟΣ 4,5% (χωρίς σημαντική αυξομείωση).

Πάντως, στην παράσταση νίκης (φωτό 2) το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί την υπεροχή του (60% έναντι 17% της ΝΔ), σε σχέση με τα προηγούμενα τρία κύματα του βαρόμετρου όμως παρατηρείται μια ελαφρά σταδιακή μείωση όσων πιστεύουν ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Σε σύγκριση με το 4ο κύμα του βαρόμετρου (20 – 22/05/09) το ΠΑΣΟΚ σημειώνει 60% (έναντι 61%) και η ΝΔ 23% (έναντι 21%).

Το 79% δεν παρακολούθησαν ειδήσεις και συζητήσεις για τις ευρωεκλογές, ενώ σε σχέση με το 4ο κύμα του βαρόμετρου αυξήθηκε και το ποσοστό όσων δεν προτίθενται να ψηφίσουν την 7η Ιουνίου (79% έναντι 75%).

Ιδεολογική τοποθέτηση των ερωτώμενων

Οι περισσότεροι από το συνολικό δείγμα των ερωτηθέντων αυτοτοποθετούνται ιδεολογικά και πολιτικά στους Σοσιαλιστές/ Σοδιαλδημοκράτες σε ποσοστό 27%, Οικολόγοι/ Πράσινοι δηλώνουν το 15%, Φιλελεύθεροι το 14%, Συντηρητικοί/ Χριστιανοδημοκράτες το 8%, Κομμουνιστές το 4%, Εθνικιστές δηλώνουν το 3%, Αντικαπιταλιστές/ Αντιεξουσιαστές το 2%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό 16% δηλώνει ότι δεν τοποθετείται σε κανένα από τα παραπάνω ιδεολογικά ρεύματα.

Όσον αφορά την αυτοτοποθέτηση των ψηφοφόρων σε κάποιο ιδεολογικό ρεύμα κατά επιμέρους κόμμα, το 67% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τοποθετείται στον Σοσιαλιστικό/ Σοσιαλδημοκρατικό χώρο με 10% να δηλώνουν Οικολόγοι/ Πράσινοι, 5% Φιλελεύθεροι, 2% Συντηρητικοί/ Χριστιανοδημοκράτες και 1% Κομμουνιστές.

Στη ΝΔ το 28% δηλώνουν Φιλελεύθεροι, το 17% δηλώνουν Συντηρητικοί/ Χριστιανοδημοκράτες, το 11% Οικολόγοι/ Πράσινοι, το 7% Σοσιαλιστές/ Σοσιαλδημοκράτες και το 5% Εθνικιστές 

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, το 48% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα δηλώνουν κομμουνιστές, το 13% Οικολόγοι/ Πράσινοι, το 11% Σοσιαλιστές/ Σοσιαλδημοκράτες, το 4% Αντικαπιταλιστές/ Αντιεξουσιαστές, 2% Συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες και 1% Φιλελεύθεροι.

Στο ΣΥΡΙΖΑ Σοσιαλιστές/ Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν το 30%, Οικολόγοι/ Πράσινοι το 28%, Αντικαπιταλιστές/ Αντιεξουσιαστές το 10%, Κομμουνιστές το 9%, Φιλελεύθεροι το 5% και Συντηρητικοί/ Χριστιανοδημοκράτες το 2%.

Αναφορικά με το ΛΑΟΣ, Εθνικιστές δηλώνουν το 24% των ψηφοφόρων, 13% θεωρούν ότι είναι Συντηρητικοί/ Χριστιανοδημοκράτες, Οικολόγοι/ Πράσινοι δηλώνουν το 16%, Σοσιαλιστές/ Σοσιαλδημοκράτες το 10%, Φιλελεύθεροι το 6% και αντικαπιταλιστές/ αντιεξουσιαστές το 6%.

Δείτε όλο το βαρόμετρο της Public Issue πατώντας ΕΔΩ.
Πηγή: skai.gr