Τηλεμαχία χωρίς εκπλήξεις (και ειδήσεις)

Χωρίς εκπλήξεις, αλλά κυρίως χωρίς ειδήσεις, ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε πολιτικών εκλογών ενόψει της 7ης Ιουνίου, αφού και οι πέντε αρκέστηκαν στο να επαναλάβουν τις πάγιες θέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ζούμε σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στο μέλλον. Είπε ακόμα ότι αποτελεί χρέος του να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις παρά το πολιτικό κόστος και πρόσθεσε ότι είναι εποχή που πρέπει να προχωρήσουμε σε δύσκολες αποφάσεις και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται πολιτικό θάρρος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε αυτό που είχε πει κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ότι δηλαδή "Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε" και δεσμεύτηκε να δώσει προσωπική μάχη. "Η ψήφος μας είναι σημαντική για μια νέα αρχή, καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, η νίκη του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τη νίκη της ελπίδας και της νέας προοπτικής" κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα αναφέρθηκε στη γενική της τοποθέτηση η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το οποίο όπως είπε "από πραγματικό μετατράπηκε σε είδωλο για να κρυφθεί η πραγματικότητα". Η κα Παπαρήγα απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους και ζήτησε αιφνιδιαστική αντεπίθεση γιατί -όπως είπε-, "το ΚΚΕ μπορεί να διαχειριστεί με ευθύνη την ψήφο τους".

"Έχω ακούσει πολλές φορές στις τηλεοράσεις τη φράση "και οι τριακόσιοι". Όχι, δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς έχουμε ιστορία, κληρονομιά, αγώνες και αποτελέσματα στους αγώνες μας και θα κριθούμε από αυτά", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε: "Είμαστε η άλλη δύναμη. Είμαστε διαφορετικοί. Έχουμε άλλη αντίληψη". Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θέτει διλήμματα του τύπου "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" ή παλαιότερα "Καραμανλής ή τανκς", γιατί αυτά - ανέφερε - είναι "ψευτοδιλήμματα".

Τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών

Κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για γενναία εξωτερική πολιτική με πολλές επιτυχίες, όπως το ΒΕΤΟ για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, οι ενεργειακές συμφωνίες και η εξασφάλιση 20 δισ. ευρώ από το Δ΄ΚΠΣ και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιεί τον ξένο Τύπο προκειμένου να διαβάλει τη χώρα στο εξωτερικό.

Για την οικονομία, ο κ. Καραμανλής επέμεινε στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό και τόνισε ότι η διεθνής οικονομική κρίση "έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη να προχωρήσουμε με ταχύτερο βηματισμό". Ως προς την επιβολή νέων φόρων μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του, ωστόσο τόνισε ότι τα δεδομένα λόγω της διεθνούς κρίσης αλλάζουν μήνα με τον μήνα και δεν ξέρει τι θα γίνει σε μερικούς μήνες.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές από το δημόσιο, είπε όμως ότι το βιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί."Δεν τα έχουμε πετύχει όλα, υπάρχουν συνταξιούχοι και αγρότες που διαδηλώνουν, όμως, δεν έδωσα ποτέ εντολή να δαρθούν συνταξιούχοι έξω από το Μαξίμου ή να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στην Παιδεία ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν καθυστερεί, ενώ προωθούνται αλλαγές όχι μόνο στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα."Ο νόμος πλάισιο για το Πανεπιστήμιο εφαρμόζεται παρά τις λυσσαλέες και αντιδημοκρατικές αντιδράσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε τα όπλα στην Τουρκία και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι επιλογή και συμμετοχή και όχι αποχή και απουσία, καθώς και ενεργητική πολιτική που να διαπραγματεύεται και όχι να καταθέτει τα όπλα.

Για την οικονομία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο, επανέλαβε την πρότασή του για την "πράσινη" ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο και όχι υπερχρεωμένο κράτος όπως είναι τώρα.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε που πάνε τα λεφτά και δεσμεύτηκε ότι θα συγκρουστεί προσωπικά με τις πελατειακές λογικές και τη διαφθορά, γιατί όπως είπε, δε χρωστάει σε κανέναν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα ότι εξοργίζεται από αυτά που βλέπει όταν επισκέπτεται τα σχολεία και επανέλαβε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει άρδην.

 Αλέκα Παπαρήγα. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις στην Ελλάδα σε ποσοστό 80% πηγαίνουν σε επιχειρηματίες, ή πηγαίνουν σε έργα τα οποία θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ. "Η ΕΕ δε δίνει έσοδα, είναι χασούρα για το λαό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση του ΚΚΕ να δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά του, η κα Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι είναι άλλο πράγμα το πολιτικό κόμμα, και άλλο πράγμα μία επιχείρηση και επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για τα οικονομικά του ακόμη και αν μεταβεί στα γραφεία του κόμματος ο εισαγγελέας.

Αναφερόμενη σε θέματα παιδείας, η κα Παπαρήγα ζήτησε ισότιμη, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου και δημόσια δωρεάν παιδεία. Στην ερώτηση αν το κόμμα της δέχεται να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων, η κα Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ , τα οποία χαρακτήρισε ως "σούπερ μάρκετ".

Αλ. Αλαβάνος."Στις βουλευτικές εκλογές κάποιοι είχαν ετοιμάσει την κηδεία μας, πιστεύοντας ότι δε θα μπαίναμε στη Βουλή", δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος. Τόνισε ότι ο ΣΥΝ έχει ενεργεί πολιτική στην ΕΕ και υπενθύμισε τη στάση του κόμματος στο θέμα των συμβασιούχων και διερωτήθηκε γιατί επιτέλους η Ελλάδα δεν προχωρά σε μονιμοποιήσεις.

Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος απηύθυνε το ερώτημα για ποιο λόγο η ΕΕ στηρίζει τις τράπεζες και δε στηρίζει το δανεισμό χωρών – μελών, όπως είναι η Ελλάδα.

Στην ενότητα για την παιδεία και σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, ο κ. Αλαβάνος, αφού επικαλέσθηκε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του αρχιεπισκόπου Αθηνών την περίοδο εκείνη δήλωσε:

"Είμαστε περήφανοι που σταθήκαμε δίπλα στους νέους, αυτό αποτελεί κληρονομιά και κατάκτηση. Θα έπρεπε και τα ΜΜΕ και οι πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν τη νεολαία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όταν παλεύει δεκαετίες για ένα πτυχίο και στη συνέχεια τους λένε δεν σας χρειαζόμαστε, όταν ωθείται στην αυτοκαταστροφή με ουσίες και με αυτοκτονίες των οποίων υπάρχει κατακόρυφη αύξηση".

Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι το κόμμα είναι αντίθετο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ υπεραμύνθηκε της τοποθέτησης της κας Νίκης Τζαβέλα ως επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο, χαρακτηρίζοντάς τη "τεχνοκρατική δύναμη" και "υπερήφανη εξέλιξη".

Στο ερώτημα γιατί έδωσε την συναίνεσή του στον Κ. Καραμανλή στο θέμα της Οικονομίας, όταν ο ίδιος λέει πως η χώρα οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή εξαιτίας της διακυβέρνησής της από τρεις οικογένειες, ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε πως στην περίοδο της κρίσης, αυτή τη στάση υπαγορεύει η ευθύνη.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε όλους του πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν στη Βουλή για μία εκ βαθέων συζήτηση. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως η λαθρομετανάστευση είναι τεράστιο θέμα που αγγίζει την οικονομία και τους άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, αλλά και πως η χώρα ήταν απροετοίμαστη να δεχθεί τα 2 εκ. μετανάστες που καταγράφονται σήμερα.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του να μην υπερβαίνουν οι αλλοδαποί μαθητές το 30% των μαθητών.

Σχολιάζοντας το debate, ο Λευτέρης Κουσούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας επικοινωνίας "Λέγειν και Πράττειν" το χαρακτήρισε "ανούσια παράσταση".

Όπως επεσήμανε, το debate δεν μπορεί να θεωρηθεί "τηλεοπτική δημοκρατία" γιατί αυτό που προέχει στην τηλεόραση είναι η σκηνοθεσία και ο εντυπωσιασμός και όχι η ουσία. "Τα προβλήματα δεν λύνονται στα τηλεοπτικά στούντιο", είπε χαρακτηριστικά.

"Το debate δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πολυκομματικό σύστημα", δήλωσε ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ και πολιτικός επιστήμονας.

Πηγή: skai.gr